Quantcast

ČT nevylučuje změnu operátora i satelitní pozice pro HD distribuci

| Tisk

Česká televize přejde v průběhu listopadu v satelitní distribuci k vysílání všech šesti kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV). Provozovatelům převzatého vysílání bude i nadále poskytovat pro základní balíčky své programy zdarma a nabídne obě verze vysílání, tedy HD i SD kvalitu. Uvedla dnes Česká televize.

Česká televize reaguje tímto krokem na dlouhodobý technologický vývoj, očekávání diváků i aktuální trendy na televizním trhu, kdy satelitní operátoři rozšiřují svoji nabídku o obsah ve vysokém rozlišení. Největší komerční vysílatelé tak například už od letošního léta nabízejí některé své programy pouze v HD kvalitě. Již dnes tak více než 90 % diváků, kteří pro sledování televize využívají satelitní šíření, může sledovat plnohodnotnou televizní nabídku pouze v případě, že vlastní HD přijímač.


obrázek

Pro provozovatele převzatého vysílání se v návaznosti na přechod na HD nic nemění. I nadále jim bude Česká televize poskytovat všechny své programy zdarma pro začlenění do nejnižší nabídky, tedy nabídky dostupné všem zákazníkům daného provozovatele. Budou mít zároveň možnost zařadit do svého portfolia vysílání ČT v SD i HD kvalitě.

V souvislosti s přechodem na HD vysílání bude Česká televize poptávat kompletní službu satelitní distribuce signálu spočívající v převzetí, zakódování a doručení svých programů a souvisejících služeb až ke koncovému uživateli, tedy divákovi, na jeho přijímač. Podmínky budou nastaveny tak, aby pro diváka znamenaly v případě změny operátora či satelitní pozice minimální, nejlépe nulové, náklady.

Podmínky soutěže na poskytovatele satelitní distribuce pro Českou televizi budou prezentovány všem potenciálním uchazečům. Česká televize zohlední nejen cenu za poskytovanou službu, ale i cenu za dosaženého diváka.



Satelitní vysílání je pro Českou televizi doplňkovým způsobem šíření programů, jeho primárním cílem je porytí území České republiky v těch lokalitách, kde není dostupný kvalitní signál v pozemském vysílaní DVB-T. Důležitou roli proto hraje počet diváků, kteří ke službě mají přístup. V případě, že provozovatel převzatého vysílání prostřednictvím družice bude mít zájem o sdílení transportních signálů programu České televize, bude se podílet na nákladech v poměru odpovídajícím počtu operátorů sdílejících signály pro tyto programy.

Česká televize v současnosti poskytuje své HD programy prostřednictvím satelitu Astra 3B skrze operátora České Radiokomunikace na kmitočtu 12,363 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Aktuálně se zde vysílají programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD. Ostatní programy jsou dostupné jen v SD rozlišení. ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport, ČT:D/ČT art skončí ve starém formátu MPEG-2/SD na pozici 23,5°E v polovině listopadu.

redakce





Reklama




Vybrané články