Quantcast

M7 Group si drží pozici 4. největšího operátora pay-tv v Evropě

| Tisk

Lucemburská společnost M7 Group, která v Česku a na Slovensku provozuje satelitní DTH platformu Skylink, je čtvrtým největším poskytovatelem televizních služeb v Evropě. Služby dodává do 3,2 milionu domácností a to přímo nebo prostřednictvím dalších operátorů. Vyplývá to z reportu, který M7 Group ve čtvrtek představila u příležitosti uvedení nového dokumentárního programu Travelxp HD do nabídek satelitních platforem Skylink, Canal Digitaal a TV Vlaanderen.

Největším poskytovatelem pay-tv televizních služeb je v Evropě operátor satelitních platforem Sky UK, Sky Deutschland a Sky Italia, který má celkem přes 22,3 milionu zákazníků. Druhým největším je skupina CANAL+ France, třetí polská platforma Cyfrowy Polsat. Za platformami M7 Group je další polská DTH služba nc+ a rumunská a maďarská placená televize Digi TV.


obrázek

▲ Graf č. 1 - Největší poskytovatelé televizních služeb v Evropě (data M7 Group)

Z pohledu struktury zákazníků M7 Group se jich nejvíce nachází v Česku a na Slovensku (53%), 21 procent v Nizozemí, 19% v Německu, 4% v Belgii a tři procenta v Rakousku.


obrázek

▲ Graf č. 2 - Podíl zákazníků M7 Group v jednotlivých zemích (data M7 Group)

M7 Group uvádí, že evropský trh s placenou televizí stále roste kolem 7 až osmi procent. Za růstem placené televize je podle operátora přechod diváků od bezplatných programů k placené nabídce a zvýšená poptávka po OTT službách (opakované shlédnutí pořadu, pauza, vyhledávání) a videa na požádání (VOD).


obrázek

▲ Graf č. 3 - Růst Skylink Live TV (data M7 Group)



OTT služba Skylink Live TV si získává stále větší oblibu u zákazníků. Aktivně službu využívá již 80 tisíc zákazníků (stav ve čtvrtém čtvrtletí 2017). K nabídce Skylink Live TV je připojeno 120 tisíc zařízení.


obrázek

▲ Graf č. 4 - Podíl jednotlivých platforem a satelitních služeb v Česku a na Slovensku (data M7 Group)

Většina českých domácností (51%) sleduje televizní programy na klasickou pozemní anténu, dalších 27 procent přijímá programy přes satelit, 16 přes kabelové operátory a šest procent přes internet. Z pohledu satelitních DTH platforem má Skylink na českém trhu 83 procentní podíl, 9% freeSAT a 8% Digi TV.

Na Slovensku nejčastěji sledují domácnosti programy ze satelitu (47%), z kabelových sítí (25%), z internetu (18%) a přes pozemní vysílače (10%), Téměř 2/3 slovenských domácností si za satelitního operátora vybraly Skylink (63%), čtvrtina Novou Digi TV SK, Magio Sat 9% a freeSAT 8 procent domácností.

redakce





Reklama




Vybrané články