Quantcast

Trikolor TV řeší nedostatek satelitní kapacity

| Tisk

Satelitní diváci v Česku a na Slovensku se nemusí obávat o další rozšiřování programové nabídky DTH platforem. Satelitní kapacity, jak tvrdí jeden z operátorů, je dostatek. Opačný problém ale řeší jeden z provozovatelů satelitní televize v Rusku - Trikolor TV. Jak je to možné?

Trikolor TV je největší satelitní platformou ať už z pohledu počtu zákazníků (přes 12 milionu abonentů) ale i co se týká programové nabídky. Pro diváky v evropské části Ruské federace jsou služby operátora poskytovány z kapacit satelitů Eutelsat 36B a Express AMU1 / Eutelsat 36C, které jsou zaparkovány na pozici 36°E. Vysílání je zabezpečeno kryptovacími systémy ADEC a DRE Crypt pro externí CI+ moduly a abonentské přijímače.

Pro vysílání programů používá Trikolor TV transpondéry v pásmu 11,7 až 12,5 GHz v kruhových polarizacích - levotočivé a pravotočivé. Toto pásmo nevyužívá Trikolor TV sám - na stejné pozici se o toto pásmo dělí s konkurenční platformou NTV Plus.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Trikolor TV - ukázka z propagačního kanálu

Ze 40 transpondérů v uvedeném pásmu využívá Trikolor TV celkem 20 transpondérů v DVB-S2, jeden v DVB-S tzv. home transpondér (obsahuje aktualizace modulů, přijímačů, aktuální programovou mapu i propagační kanály) a o jeden se dělí s tatarskou televizí TNV. Celkem Trikolor TV provozuje téměř 22 transpondérů.

V loňském roce Trikolor TV dokončil migraci programů ze starého kodeku MPEG-2 na novější MPEG-4. Stalo se tak v době, kdy již probíhalo překlápění stanic z MPEG-4 na HEVC (H.265). Aktuálně Trikolor TV vysílá drtivou většinu programů v MPEG-4, vybrané SD a HD stanice v HEVC.

Trikolor TV se může pyšnit nejenom počtem zákazníků a široké nabídky programů ale také nabídkou v Ultra HD rozlišení - aktuálně nabízí 6 programů různých žánrů v Ultra HD (4K) - konkrétně Kino UHD, Serial UHD, Insight UHD, Eurosport 4K, Fashion One 4K a Russkij Extreme UHD. Na další výraznější rozšiřování nabídky programů ale není dostatek volné kapacity.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Trikolor TV - ukázka z propagačního kanálu

Z kapacitních důvodů musely před vánočními svátky skončit dva propagační kanály Trikolor TV - TVTV a TV2TV, které vysílaly nekódovaně atraktivní obsah - filmy, seriály, magazíny i dokumenty. Programy uvolnily kapacitu svátečním kanálům Elki TV a Elki TV HD. Počet promo kanálů Trikolor TV se tak snížil na 6. Ačkoliv to vypadá, že operátor kapacitou plýtvá, není tomu tak. Každý z promo kanálů platformy má jiný úkol - jeden z nich přináší programové tipy z poskytovaných programů, jiný informuje zákazníka o aktualizaci firmware či programové mapy, další zase přináší přehled filmů, které běží na filmových 24 kanálech Kinozal, které vysílají v duchu PPV (pay per view) - tedy na jednom programu začne film ve 20:00 hodin, na dalším stejný film ve 20:30 hodin atp. Vedle filmových kanálů Kinozal mají diváci širokou nabídku více než dvou desítek dalších filmových kanálů, převážně v HD či SD rozlišení a to vše v základní nabídce - bez příplatku. Extra placené jsou u Trikolor TV dětské kanály či prémiový sport (fotbalové ligy).

Trikolor TV má ve své nabídce řadu programů, které nabízí i konkurenční platforma NTV Plus na stejné pozici. I přes tuto skutečnost mezi těmito dvěma platformami nefunguje žádný simulcrypt. Všechny programy, které chtějí zákazníkům poskytovat, šíří na svých transpondérech. Fakticky nabízejí svým zákazníkům jen to, co mají pod přímou kontrolou a takovou nabídku mohou zákazníkům garantovat. Proto Trikolor TV šíří například stanice NHK World či Kuban 24 Orbita na své kapacitě i když stejné programy a dokonce FTA z pozice 36°E poskytuje konkurent NTV Plus. Podobně je to na satelitu ABS 2A (74,7°E), kde pay-tv platforma MTS TV šíří například TNT či JU TV, které jsou na stejném satelitu i FTA.

Při řešení nedostatku satelitní kapacity simulcrypt nemůže přicházet v úvahu. Podobně ani překlápění stanic do HEVC. Řada zákazníků má přijímače, které podporují jen MPEG-4 a vyspělejší kodek nezvládnou. Navíc při tak vysokém počtu abonentů nelze očekávat rychlejší překlápění programů a optimalizace satelitního pásma.



Trikolor TV nemůže vysílat své programy v jiném pásmu na pozici 36°E. Konvertory (LNB) Trikolor TV fungují jen v pásmu 11,7 až 12,5 GHz a s kruhovými polarizacemi.

Jediným řešením, jak docílit další kapacitu v rámci technických možností bylo a je provést úpravu parametrů multiplexů. Operátor se rozhodl provést první takovou změnu již 17.1.2019 během tzv. technické výluky (profilaktiky). U dvou transpondérů se zvýší symbol rate z 27500 na 30000 a FEC ze 3/4 na 5/6. Celková kapacita multiplexu se zvýší ze 61,2 Mbit/s na 74,36 Mbit/s, což znamená, že v těchto dvou multiplexech provozovatel získá po 13,16 Mbit/s nové kapacity.

technické parametry - transpondéry Trikolor TV (změna k 17.1.2019):

* Eutelsat 36B (36°E), freq. 11,727 GHz, pol. L, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
* Eutelsat 36C (36°E), freq. 12,418 GHz, pol. L, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK

redakce





Reklama




Vybrané články