Quantcast

Slovenské Rádio Expres už jen ze satelitu Astra 3B

| Tisk

Slovenská privátní rozhlasová stanice Expres ukončila distribuční linku na satelitu Thor 6 (0,8°W). Satelitní vysílání pokračuje z kapacity družice Astra 3B ze které vysílá mimo jiné i česko-slovenská platforma Skylink.

Stanice Rádio Expres využívala kapacitu na družici Thor 6 pro distribuci regionálních verzí programu, lišící se jen reklamními bloky. Vysílání bylo šířeno na kmitočtu 12,149 GHz a obsahovalo tyto mutace:

* Expres mp2
* Expres Bratislava
* Expres Západ
* Expres Stred
* Expres Žilina
* Expres Východ

První z vyjmenovaných verzí se vysílala v MPEG a byla tedy dostupná pro poslech na běžných set top boxech, další verze byly šířeny ve formátu AAC a dostupné jen na některých přístrojích, které tento formát podporují.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Divák s dálkovým ovladačem. Ilustrační foto (foto: Orange)

Po vypnutí šestice rádiových kanálů Expres multiplex nyní obsahuje jedinou rozhlasovou stanici - Best FM, která je FTA a také dokumentární kanál History Hungary, zakódovaný pro potřeby operátorů pay-tv.

I po skončení distribuce rádia Expres na Thoru je možné tuto slovenskou stanici přijímat ze satelitu. Vysílání je šířeno z družice Astra 3B z kapacity operátora Towercom a je ve formátu MPEG. Stanice je tedy dostupná na běžných set top boxech a dalších přijímačích se satelitním tunerem. K dispozici jsou zde tři verze lišící se reklamou:

* Expres Západ
* Expees Stred
* Expres Východ

technické parametry

satelit: Astra 3B (23,5°E)
frekvence: 12,363 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Expres Z
service ID: 4951
audio PID: 5941 (MPEG)
CA systém: žádný (FTA)

Expres S


service ID: 4952
audio PID: 5942 (MPEG)
CA systém: žádný (FTA)

Expres V
service ID: 4953
audio PID: 5943 (MPEG)
CA systém: žádný (FTA)

redakce





Reklama




Vybrané články