Quantcast

V Polsku oficiálně odstartoval šestý terestrický multiplex

| Tisk

logo Na polském trhu oficiálně funguje šestý multiplex digitální terestrické televize. Provozuje jej polský veřejnoprávní vysílatel TVP (Telewizja Polska), která tím plynule navázala na předchozí roky zkušebního provozu.

TVP dne 31. ledna 2023 podepsala smlouvu se společností Emitel S.A., technickým provozovatelem pozemní vysílací infrastruktury, na provoz signálu šestého multiplexu. Smlouva byla uzavřena na 4 roky a vstoupila v platnost 1. února 2023.

Šestý terestrický multiplex (MUX 6) pracuje ve standardu DVB-T2 a obsahuje výhradně programy veřejnoprávní TVP šířené v HD rozlišení v kodeku HEVC (H.265). MUX 6 pokrývá 96 procent polské populace.

Nové vysílače MUX 6

Se startem pravidelného provozu MUXu 6 se rozšířil počet vysílačů o následující lokality:

* Płock/Radziwie
* Wałbrzych/Chełmiec
* Dobromierz
* Różan k. Makowa Mazowieckiego
* Gniezno/Dębowiec
* Świerczów k. Namysłowa
* Skierniewice/Bartniki
* Tarnobrzeg/Machów
* Włodawa
* Łomża
* Kamieńsk/Zwałowisko k. Radomska
* Chruszczewka k. Sokołowa Podlaskiego
* Sieciechów k. Kutna

MUX 6 se skládá ze 63 vysílačů, které pracují v pásmu UHF. Pro příjem je proto možné použít stávající širokopásmové antény.

Polský MUX 6 aktuálně obsahuje tyto programy

* TVP Kultura
* TVP Dokument
* TVP Kobieta
* TVP Polonia
* TVP Rozrywka


* TVP Nauka
* Alfa TVP
* TVP World
* Belsat TV

"Spuštění nového digitálního multiplexu je součástí poslání společnosti Telewizja Polska S.A. ve smyslu zpřístupnění své programové nabídky v co nejširším rozsahu. MUX-6 zahrnuje mimo jiné tematické kanály jako TVP Kultura, TVP Dokument, TVP Kobieta, TVP Polonia, TVP Rozrywka a TVP Nauka. Všechny programy jsou celoplošné a zdarma ve vysokém rozlišení obrazu (HD)," zdůrazňuje Marcin Klepacki, ředitel distribuční kanceláře TVP S.A.

"Pozemní televize se v Polsku vždy těší velké oblibě. Změna vysílací technologie na standard DVB-T2/HEVC výrazně zlepšila kvalitu obrazu a zvuku dosud vysílaných pořadů a umožnila spuštění nových TV programů. Vyzýváme proto všechny diváky, kteří dosud nepřizpůsobili své televizory příjmu nového standardu, aby si přijímač vyměnili nebo si pořídili vhodný dekodér. Jsme rádi, že Telewizja Polska využila příležitosti rozšířit svou programovou nabídku a rozhodla se pro spolupráci se společností Emitel S.A.," říká Maciej Staszak, viceprezident představenstva Emitel S.A., obchodní ředitel.

redakce





Reklama




Vybrané články