Quantcast

Magyar Televízió má transpondér na Eurobird 9A

| redakce | tisk

Konsorcium firem Magyar Telekom, E-Vision a Eutelsat budou zajišťovat transpondérovou kapacitu pro maďarskou veřejnoprávní televizi Magyar Televízió (MTV) pro šíření programu Magyar 2 (M2) napříč Evropou ze satelitu Eurobird 9A (9°E).

Kanál M2 ve standardním rozlišení v obrazových formátech 4:3, 16:9 (SD) a ve vysokém rozlišení (HDTV) jsou již nyní šířeny na kmitočtu 11,958 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Signály programů nejsou kódované. Začátkem října bylo zároveň ukončeno šíření stejných programů na 13°E.

Kontrakt na transpondérovou kapacitu pro MTV byl uzavřen na několik let. Oficiální šíření na 9°E bylo zahájeno 21. září 2009 (neoficiálně o dva dny dříve). Signál pro MTV zajišťuje Magyar Telekom do uplinku eVision v Budapešti. Signály jsou multiplexovány a uplinkovány na jeden transpondér Eurobird 9A, který pokrývá Maďarsko a celou Evropu.

Zahájení šíření druhého programu maďarské televize MTV na družici Eurobird 9A rozšiřuje nabídku HD obsahu na pozici 9°E, kde se během 12 měsíců zdvojnásobil počet šířených TV a R programů na 245. Na pozici 9 stupňů východně je od roku 2008 šířena také maďarská pay-tv platforma Hello HD.

Satelitní operátor Eutelsat nedávno oznámil, že šíří již stý program ve vysokém rozlišení na svých satelitech, z toho je jich 28 na Eurobird 9A a pro Eutelsat to představuje druhou nejvýznamnější pozici pro šíření HD obsahu.





Reklama




Vybrané články