Quantcast

Ve Varšavě testuje 12 rádií v DAB+

| redakce | tisk

Emitel, lídr v oblasti rozhlasového vysílání, provádí od června letošního roku technické testy ve standardu DAB+. Nyní se ve Varšavě objevily v DAB+ testy 12 rozhlasových stanic a díky tomu mohou obyvatelé Varšavy a okolí přijímat až 12 rádií a další služeb, které nabízí digitální technika.

V multiplexu DAB+ ve Varšavě pod názvem EMITEL se objevilo 12 rozhlasových stanic:

PR Program 1, PR Program 2, PR Program 3, Polskie Radio Euro, RMF FM, RMF Classic, Radio ZET, Chilli ZET, TOK FM, Radio Dla Ciebie, Radio Eska, Radio Maryja.

V rámci testů je naplánováno šíření vícekanálového zvuku, včetně doplňkových informací (například šíření obrázků či internetových stránek). Testy mají ověřit pokrytí, posoudit kvalitu příjmu v různých podmínkách (stacionární příjem, přenosný, příjem uvnitř budov i mimo ně).

Signál ve standardu DAB+ je přenášen z Paláce kultury a vědy ve Varšavě na kanále 7B (190,64 MHz) s výkonem 2 kW ERP.

Technologie DAB+ je doporučena přes Polskie Forum Radiofonii Cyfrowej jako nejvhodnější řešení pro digitální rozhlasové vysílání v Polsku. Pro příjem je nutný speciální přijímač pro tento druh vysílání.

DAB (Digital Audio Broadcasting), je digitální rozhlasový systém, který má nahradit analogové FM vysílání. Technologie byla vyvinuta již v 80. letech a v současné době je nejrozšířenější v Británii. DAB+ je nová verze standardu DAB digitálního rozhlasového vysílání a odlišuje se od svého předchůdce přibližně dvojnásobným výkonem. Umožňuje vysílat větší počet rozhlasových programů v jednom kmitočtovém pásmu s mnoha doplňkovými službami (např. obrázky, multimediální prezentace, elektronický programový průvodce, Traffic Message Channel). DAB+ používá nový standard pro kompresi zvuku AAC+.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články