Quantcast

ČT posílí digitální a vypne analogové vysílání v Karlových Varech

| redakce | tisk

Česká televize k 31. 1. 2010 zahájí řádný provoz digitálního zemského vysílání všech čtyř svých programů ze stanoviště Karlovy Vary - Tři kříže, kde následně 31. 3. 2010 ukončí analogové zemské vysílání ČT1 i ČT2.

Česká televize v závěru ledna posílí svou digitální síť 1 o další dokrývač v západních Čechách. Do provozu uvede digitální opakovač na kótě Karlovy Vary - Tři kříže. Rozšíří se tak dostupnost multiplexu veřejné služby v centru Karlových Varů, respektive v těch částech lázeňského města a jeho okolí, kde nelze kvůli členitému terénu uspokojivě přijímat digitální zemské vysílání České televize z vysílače Jáchymov - Klínovec.

Digitální opakovač Karlovy Vary - Tři kříže bude od pátku 29. ledna v testovacím a od neděle 31. ledna 2010 v řádném provozu. Veřejnoprávní multiplex se všemi čtyřmi programy ČT v digitální kvalitě bude šířit na 36. kanálu, tedy na společném kmitočtu v rámci jednofrekvenční sítě (SFN) s digitálními vysílači velkého výkonu na krušnohorském Klínovci a chebské Zelené hoře i digitálními dokrývači v Mariánských Lázních, Aši, Rotavě a Kraslicích.

Po spuštění digitálního opakovače na Třech křížích se pokrytí Karlovarska digitálním zemským vysíláním České televize dostane na úroveň srovnatelnou s historickým pokrytím analogovým zemským vysíláním ČT. To tedy na Karlovarsku ztratí svůj význam. Česká televize proto ve středu 31. března 2010 na stanovišti Karlovy Vary - Tři kříže definitivně vypne analogové dokrývače ČT1 (32. kanál) i ČT2 (21. kanál). Signály těchto analogových vysílačů malého výkonu z technických důvodů nebudou před vypnutím označené piktogramem ani textovou lištou. Diváci musí fyzicky ověřit, zda-li je přijímají, podle kanálů, které mají naladěné v televizorech.

Vypnutí analogového zemského vysílání České televize ze Tří křížů se nedotkne těch diváků z Karlovarska, kteří už přešli na digitální příjem (většinou již v prosinci 2008 při spuštění digitálního zemského vysílání ČT z Klínovce), využívají satelitní, kabelový či IPTV příjem, nebo ladí signál z některého z několika posledních analogových vysílačů ČT malého výkonu (dokrývačů) v regionu.

Připomeňme, že analogový vysílač ČT1 velkého výkonu na kótě Jáchymov - Klínovec byl vypnut v souladu s vládním nařízením o Technickém plánu přechodu na přelomu září a října 2009.

Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby - programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice ČRo. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB‑T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články