Quantcast

Proč vysílá TV Nova analogově v Klatovech a Sušici?

| redakce | tisk

Na konci února 2010 bylo ukončeno zemské analogové TV vysílání vysílačů České televize (ČT) a TV Prima v další územní oblasti. Podle harmonogramu TPP bylo ukončeno vysílání z vysílačů Sušice (stanoviště Svatobor) a Klatovy (Barák). Vysílání TV Nova v analogu nebylo ukončeno.

K 28.2.2010 skončily vysílače velkého výkonu: Sušice (stanoviště Svatobor) K35 (program ČT1), K43 (program Prima); Klatovy (stanoviště Barák) K22 (program ČT1) a K58 (program ČT2). Ke stejnému datu byl ukončen provoz televizních převáděčů šířících programy ČT1, ČT2 a Prima v lokalitách, kde bylo na základě měření potvrzeno dostatečné pokrytí digitálním signálem.

Přestože je splněna podmínka stanovená v technickém plánu přechodu pro ukončení analogového televizního vysílání v dané územní oblasti, provoz analogových vysílačů šířících program Nova (vysílače Sušice 9, Klatovy 6) ukončen nebyl. Jako důvod pro neukončení provozu těchto vysílačů k danému termínu uvádí společnost CET21 spol. s.r.o. skutečnost, že pro digitální vyslání na stanovišti vysílače Sušice je ve vysílací síti 2 využit jiný rádiový kanál než stanovuje technický plán přechodu.

Jiný rádiový kanál, než je uveden v technickém plánu přechodu, využil operátor vysílací sítě se souhlasem ČTÚ s ohledem na technické řešení nezbytné pro naplnění práv provozovatelů vysílání s regionální licencí, jejichž programy jsou vysílací sítí 2 rovněž šířeny. Využitím jiného rádiového kanálu nedochází k žádným změnám v pokrytí územní oblasti Sušice. Pokud by jiný rádiový kanál nebyl využit, došlo by k neodůvodněné diskriminaci provozovatelů vysílání s regionální licencí, jejichž programy jsou ve vysílací síti šířeny. Radiové kanály uvedené v TPP byly naplánovány ještě před uzavřením dohod mezi operátorem vysílací sítě 2 a jednotlivými provozovateli vysílání. Vzniklá situace je tedy důsledkem nepředpokládaného zařazení programu Prima do vysílací sítě 2, které však ČTÚ musí při vlastní realizaci přechodu respektovat.

zdroj: ČTÚ





Reklama




Vybrané články