Quantcast

DVB-T: Operátoři budou moci vlastnit více sítí

| redakce | tisk

Provozovatelé digitálních terestrických sítí budou moci vlastnit více než dvě sítě a také již bude umožněno provozovat televizní nebo rozhlasový kanál. Rozhodla o tom horní parlamentní komora schválením novely zákona o elektronických komunikacích.

Novela počítá také s tím, že nevyužívané rádiové kmitočty bude moci regulátor odebírat. V praxi tak vznikne situace, že provozovatel sítě si nebude moci blokovat kmitočty kvůli konkurenci. Informoval o tom portál Mediář.cz.

Změnu přináší také odstranění zákazu křížení vlastnictví pro provozovatele sítí. Ti doposud nemohli provozovat digitální televizní nebo rozhlasový program, což omezovalo hospodářskou soutěž na mediálním trhu. Kvůli tomu nemohli provozovatelé mobilních sítí provozovat televizi do mobilních telefonů v DVB-H.

Novelu schválila vláda již v roce 2008. Pak ji předložila k projednání Poslanecké sněmovně, po pádu vlády byl v dubnu loňského roku návrh stažen. Zákon se kabinetu Jana Fischera vrátil v prosinci loňského roku. Vláda jeho projednání přerušila a odsunula na leden 2010.

zdroj: Mediář.cz





Reklama




Vybrané články