Quantcast

Polsko: TVP s TP Emitel podepsala dohodu na třetí mux

| redakce | tisk

Polská veřejnoprávní televize Telewizja Polska S.A. s firmou TP Emitel podepsala kontrakt na šíření programů TVP v digitální terestrické síti (DVB-T). Začíná tak éra digitálního pozemního vysílání v Polsku.

Emitel zajistí distribuci programů v následujících 10 letech. Výdaje TVP S.A. během tohoto období dosáhnou 615,6 milionu zlotých. Nové digitální technologie umožní příjem pozemního signálu a širokého rozsahu tématických kanálů TVP, zvýší jejich dostupnost, zlepší kvalitu obrazu a zvuku a umožní využívání inovativních služeb s přidanou hodnotou.

V první fázi - ještě v tomto roce - bude signál dostupný v provinciích Mazowieckie, Pomorskie, Wielkopolskie a Zachodniopomorskie. Pokrytí se bude neustále rozšiřovat a během několika měsíců bude pokrývat 98 procent území. Podle neoficiálních informací bude první vysílač třetího multiplexu v provozu v srpnu 2010. Některé z vysílačů budou spuštěny v listopadu 2010.

Zatím není jasné, jaké programy v DVB-T multiplexu budou ale pravděpodobně se zde objeví TVP HD, TVP Sport, TVP Historia a TVP Kultura.

Emitel, dceřiná společnost Telekomunikacja Polska S.A., bude zodpovědná za vysílání 3. multiplexz, vysílání signálů, regionalizaci programu a vybudování a provoz informačních technologií platformy.

Emitel je největším poskytovatelem terestrické sítě rozhlasových a televizních vysílačů v Polsku. Poskytuje služby pro analogové a digitální vysílání a šíření televizních a rozhlasových signálů. Firma má největší vlastní infrastrukturu v Polsku - více než 300 vysílačů a telekomunikačních zařízení (včetně 50 objektů s výškou nad 200 metrů). První DVB-T testy spustila Emitel v roce 2001. V loňském roce spustila testovací provoz DAB+ ve Varšavě a Vratislavi.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články