Quantcast

Galaxy 15 se vymkl kontrole a ohrožuje jiné družice

| redakce | tisk

Galaxy 15, telekomunikační satelit amerického satelitního operátora Intelsat, přestal minulý měsíc reagovat na pokyny pozemní kontroly a pohybuje se po orbitě kolem země. Vzrůstá nebezpečí kolize s jinými satelity na oběžné dráze.

Satelit Intelsat Galaxy 15 přestal odpovídat na povely již 5. dubna 2010. Podle výrobce družice Orbital Sciences Corp. je na vině intenzivní solární bouře a stal se obětí nepředvídatelné události. Přestože se satelit nedá ovládat, je jinak funkční. Galaxy 15 opustil vymezenou dráhu ve výši 36 tisíc kilometrů nad rovníkem. Informoval o tom space.com a web novinky.cz.

První satelit, který může svým pohybem a interferencí ovlivnit je družice AMC 11 vlastněná satelitním operátorem SES. Operátoři se snaží, aby konflikt signálů měl co nejmenší dopad na zákazníky, kteří kapacitu na družici využívají.

Podle odhadů se oba satelity nejvíce přiblíží 23. května a Galaxy 15 bude pozvolna pokračovat směrem na východ. Vzájemné rušení by mělo zmizet 7.6.2010.

Výrobce poškozeného satelitu Orbital Sciences Corp. v minulých týdnech vysílal až 200 tisíc neúspěšných povelů k satelitu Galaxy 15. Firma se snaží poslat signálů, který satelit vyřadí z provozu. Zamezí se sice interferencím ale nezabrání se dalšímu pohybu satelitu.

Služby za satelit Galaxy 15 převzala družice Galaxy 12.

zdroj: novinky.cz, space.com





Reklama




Vybrané články