Quantcast

Solární superbouře bude schopná vyřadit i satelity

| redakce | tisk

Planetě Zemi hrozí podle zprávy NASA silná sluneční aktivita, která vyvolá solární superbouři. Ta bude schopná vyřadit nejenom komunikační a navigační satelity ale také rozvody elektrické energie, dopravní a bankovní systémy, dále osobné elektroniku jako jsou mobilní telefony a počítače.

Informuje o tom server Novinky.cz. Sluneční energie stoupá a klesá v cyklech dlouhých přibližně 22 let. Počet erupcí roste a klesá v jedenáctiletých cyklech. V roce 2013 vyvrcholí oba cykly najednou.

Rozsáhlé části světa proto mohou poskytnout výpadky v dodávkách elektrické energie na dlouhé měsíce.

"Naruší to komunikační zařízení jako jsou satelity i navigace v autech, vzdušnou dopravu , bankovní systém, počítače, veškerou elektroniku. Velké oblasti budou bez elektřiny a náprava škod bude složitá a vyžádá si delší dobu," řekl Richard Fisher, ředitel divize NASA.

Veškerou infrastrukturu před takovou superbouří není možné zabezpečit. Měl by být vypracován plán, který by rozsah škod zamezil. Některé systémy a rozvody proto mohou být z preventivních důvodů vypnuty. Některé satelity je možné převést do režimu spánku.

zdroj: Novinky.cz





Reklama




Vybrané články