Quantcast

Eutelsat W3B má problémy. Start odložen

| redakce | tisk

Nový telekomunikační satelit Eutelsat W3B francouzského satelitního operátora Eutelsat má technické problémy. Start nosné rakety Ariane 5 byl proto o několik týdnů odložen. Eutelsat W3B má pracovat na pozici 16°E, kde má nahradit starší satelity Eutelsat W2M, Eutelsat Sesat a Eurobird 16A.

Z důvodu zjištěných technických problémů proto satelit W3B nebyl dopraven do kosmodromu Kourou do Francouzské Guyany. Vedle W3B byl tak odložen start i brazilského satelitu BSAT 3B, který je součástí plánovaného letu.

Nosná raketa měla původně satelit vynést 15.9.2010 a dnes je jisté, že start bude odložen o několik týdnů. Tato situace může zkomplikovat provoz služeb na orbitální pozici 16°E. Satelit Eutelsat Sesat je na konci své očekávané životnosti, druhý satelit Eutelsat W2M má problémy s napájecím systémem a signál z této družice kolísá.

Eutelsat W3B podle plánu Eutelsatu má na pozici 16°E sloužit 1 rok - do vynesení satelitu Eutelsat W3C, který jej pak nahradí. Eutelsat W3B se pak má přesunout na pozici 7°E, kde má rozšířit přenosovou kapacitu.

zdroj: satlaunch.blogspot.com, vl. zpráva





Reklama




Vybrané články