Quantcast

ČT: Rozšíření dokrývačů i po dohodě s ostatními vysílateli

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) uvede na konci tohoto měsíce do provozu svůj poslední vysílač velkého výkonu - Jeseník - Praděd. Multiplex 1 s programy ČT (ČT1, ČT2, ČT4, ČT24) a rozhlasovými okruhy ČRo bude šířen na K36 a svým signálem pokryje značnou část severní Moravy a velkým přesahem do sousedního Polska.

Po spuštění digitálního vysílání z vysílače Praděd budou všechny digitální vysílače tzv. veřejnoprávního multiplexu v provozu. Dosah DVB-T a analogového vysílání z totožné kóty nemusí být vždy stejný. Upozornila ČT.

Provádí se kontrolní měření reálného pokrytí DVB-T signálu. Následně se vyhodnocují měření a analyzuje se, zda je potřeba digitální dokrývač v dané lokalitě. Pokud se pro dokrývač ČT rozhodne, je z technických i praktických důvodů vhodné koordinovat svůj záměr s ostatními vysílateli. Podle ČT není vhodné, aby digitální dokrývač v místě fungoval samostatně. Diváci by měli problém s příjmem jednoho multiplexu z lokálního vysílače a ostatních paketů z dálkového příjmu.

Podle ČT jsou limity v dokrývání technické a ekonomické. V případě technických jsou místa bez terestrického signálu nebo s horším pokrytím. Po stránce ekonomické komerční vysílatelé zvažují poměr přínos/cena. U veřejnoprávního vysílatele se jedná o efektivitu vynaložených prostředků nad rámec zákona.





Reklama




Vybrané články