Quantcast

Startují RAI5 a Mediaset Extra

| redakce | tisk

Přední italské vysílací skupiny RAI a Mediaset dnes spouští dva nové televizní kanály. Cílem je posílit jejich programovou nabídku v rámci DVB-T v Itálii. Obě nové stanice jsou šířeny také přes satelit.

RAI5 na trhu nahrazuje původní stanici RAI Extra a má dokončit diverzifikaci 14ti kanálového balíčku státní televize Itálie. RAI5 bude přinášet pestrý program s kulturním zaměřením (umění, zábava, cestování, tanec, divadlo, design, dokumentární filmy a další). Zástupce RAI poznamenal, že v příštích letech by RAI mohla poskytovat i placené kanály. Zatím se chce zaměřit na FTA stanice.

RAI5 vysílá prostřednictvím satelitu Hot Bird (13°E). Signál je kryptován systémem Nagra Media Access (tzv. Nagravision 3) a stanici mohou přijímat pouze diváci satelitní platformy TivúSat.

Komerční vysílací skupina Mediaset dnes spouští novou stanici Mediaset Extra. Jedná se o kanál, který má přinášet nejlepší zábavní pořady vysílané hlavními komerčními kanály Italia 1, Canale 5 a Rete 4. Jde v pořadí o čtvrtý DVB-T kanál Mediasetu po Boing, Iris a La5.

Mediaset Extra bude k distribuci signálu na DVB-T vysílače využívat kapacitu v multiplexu na družici Atlantic Bird 1 (12,5°W). Signál není (zatím?) kódován.

technické parametry - RAI5:

• Hot Bird (13°E), freq. 11,766 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S/QPSK, CA Nagravision 3 (Nagra Media Access)

technické parametry - Mediaset Extra:

• Atlantic Bird 1 (12,5°W), freq. 12,545 GHz, pol. H, SR 17455, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

zdroj: advanced television + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články