Quantcast

Teletext ČT poprvé překonal 70% podíl na trhu v ČR

| redakce | tisk

Teletextové služby České televize dosáhly v roce 2010 rekordního podílu na trhu ve výši 71,4 %. Nejnavštěvovanějším je dlouhodobě Teletext ČT na ČT1, týdně jej čte přes 650 tisíc diváků.

Teletexty České televize dlouhodobě dominují sledovanosti teletextů v České republice. Vloni svou pozici ještě více posílily. Vyplývá to ze souhrnných údajů peoplemetrových měření v roce 2010.

Teletextové služby televize veřejné služby se na trhu teletextů v ČR podílí celkem 71,4 %. V čele návštěvnosti je stále Teletext ČT vysílaný na programu ČT1.

Teletext ČT poprvé překonal 70% podíl na trhu v ČR
▲ Teletext ČT poprvé překonal 70% podíl na trhu v ČR

K největšímu posunu došlo u teletextu na sportovním programu ČT4. Jeho celkový podíl se zvýšil z necelých 6 % na 15 %. Potvrzuje to dlouhodobý poznatek, že teletext a sport se velmi dobře doplňují. Divák sportovních přenosů žádá nejen kvalitu vlastního televizního vysílání, ale i aktuální informační servis a průběžně aktualizované sportovní výsledky. To vše mu přináší právě teletextová služba České televize.

Na trhu teletextů se po necelém roce vysílání rovněž úspěšně etabloval Teletext Expres vysílaný na zpravodajském programu ČT24.

Teletext ČT na programu ČT1 navštívilo v jednom týdnu průměrně 651 880 diváků. Teletext Expres na ČT2 zhlédlo týdně v průměru 446 520 diváků, sportovní teletext na ČT4 283 680 diváků a Teletext Expres na ČT24 106 900 diváků.

Průměrný týdenní počet přístupů činil v roce 2010 na ČT1 přibližně 5,1 milionů, na ČT2 přibližně 3,7 milionů, na ČT4 cca 2,6 milionů a na ČT24 cca 560 tisíc přístupů.

Česká televize nabízí divákům teletext na ČT1 v rozsahu přibližně 1500 stránek, na nichž najdou nejen zpravodajské informace, ale i široký okruh zájmových rubrik. Teletext Expres na programech ČT2 a ČT24 přináší cca 300 stránek nejžádanějších informací - zejména zprávy, sport, počasí a průběžně aktualizovaný program ČT. Na programu ČT4 je vysílán teletext zaměřený výhradně na sport.

Aktuální výsledky sledovanosti teletextů jsou zveřejňovány každý týden na Teletextu ČT1 na stránce 889. Veškeré údaje pochází z elektronického měření sledovanosti, tzv. peoplemetrů. Výpočet je prováděn podle metodiky schválené společností Mediaresearch - Asociací televizních organizací. Podíl na trhu se vypočítává na základě počtu diváků starších 4 let a času, který čtením teletextu strávili. Týdenní kumulovaná sledovanost je údaj o počtu diváků starších 4 let, kteří v uvedeném týdnu alespoň jedenkrát sledovali daný teletext. Počet přístupů je údaj o počtu přepnutí na dálkovém ovladači do režimu teletext.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články