Quantcast

Státy mohou zakázat MS a ME pro pay-tv

| redakce | tisk

Fotbalové federace FIFA a UEFA u soudního dvora EU v Lucemburku napadly rozhodnutí Belgie a Velké Británie. Tamní vlády totiž vytvořily seznam událostí považované se zásadním společenským významem a nesmí se vysílat na placené televizi.

Belgie do seznamu zařadila všechny zápasy finálového turnaje mistrovství světa a Velká Británie zápasy MS a ME.

Soud zamítl žalobu FIFA a UEFA. Podle EK seznamy neporušují právo EU. Podle federací je pochybné, aby všechny zápasy byly zásadní událostí společenského významu.

"Tyto soutěže mohou být považovány za jednu událost, a nikoli za sled jednotlivých událostí rozdělených na atraktivní zápasy a běžné zápasy. Například výsledky běžných zápasů mohou mít vliv na účast týmů v atraktivních zápasech, což může vzbudit zvláštní zájem veřejnosti takové běžné zápasy sledovat," reagoval na názor asociací soudní tribunál.

Verdikt může změnit i budoucnost vysílání olympijských her. Náklady stále stoupají a předseda Rady ČT Jiří Baumruk proto nevyloučil, že v budoucnu by se mohla OH vysílat jen na placených kanálech. O vrcholné sportovní události v minulosti usiloval např. placený kanál Nova Sport.

zdroj: ČTK, MaM





Reklama




Vybrané články