Quantcast

Koupí vlastník Digi TV rumunskou UPC?

| redakce | tisk

Telekomunikační operátor RCS/RDS, kontrolovaný Zoltanem Teszarim, je krůček od koupi svého rivala - kabelového operátora UPC Romania (dříve Astral), který na trhu působí více než 15 let. Transakce se má pohybovat kolem 300 milionů dolarů. RCS/RDS vlastní mezinárodní platformu Digi TV, působící mimo jiné v Česku a na Slovensku.

Teszari, který drží 43 procent akcií v RCS/RDS nyní jedná s investičními bankami ohledně financování této transakce, která v konci zásadně změní celý rumunský telekomunikační trh. Teszari jednal s bankami od konce loňského roku. Zahrnoval Goldman Sachs, Credit Suisse a Morgan Stanley. Jednání probíhají ve Vídni. Bankéři by měli nabídnout RCS/RDS, společnosti s tržbami přes 700 milionů dolarů, financování akvizice a splátkový kalendář. Jen v letošním roce má společnost zaplatit 175 milionů dolarů. Problém je částečně vyřešen.

Liberty Global, akcionář UPC, loni najal investiční banku Rothschild k nalezení řešení pro UPC Romania, kterou v roce 2004 koupil od kabelového operátora Astral za 400 milionů dolarů.

Zatímco v roce 2005 byl kabelový operátor UPC na trhu číslem jedna, konkurenční boj vyhrálo konsorcium RCS/RDS díky extrémní cenové politice s cílem získat zákazníky za každou cenu. Po pěti letech bojů RCS/RDS má téměř třikrát více zákazníků než konkurenční UPC Romania. Proto Liberty Media potřebuje najít řešení - zejména nového vlastníka. Rothschild hledal potencionálního zájemce. Žádná telekomunikační skupina nebyla ochotna zaplatit 700 milionů dolarů, jak požadoval vlastník UPC. Stávající cenu 300 milionů byl ochoten zaplatit jen RCS/RDS.

Na rumunském trhu tak patrně vznikne monstrum, který bude mít 4 miliony zákazníků s TV službou, 1,7 milionu klientů s pevnou telefonní linkou, 1,4 miliony uživatelů mobilní sítě a 1,4 mil. zákazníků s přístupem na internet.

zdroj: ZF





Reklama




Vybrané články