Quantcast

Skylink: Na DVB-S2 transpondéru by mohlo být až 13 HD kanálů

| redakce | tisk

Na jednom DVB-S2 transpondéru by se mohlo vysílat mnohem více programů ve vysokém rozlišení (HDTV) než je tomu dosud. Pomoci tomu mohou kodéry poslední generace, které zajistí mnohem lepší výsledky.

Provozovatelé satelitní služby Skylink pozorují výsledky, které dosahuje bulharský operátor Satellite BG s novou technikou nasazenou do provozu letos v červenci. Nová hlavní stanice Satellite BG pracuje s nejmodernějšími kodéry Harmonic a podle Skylinku ji asi ještě nemají optimálně nastavenou.

"Když se podíváte na efektivitu jejich statistického multiplexingu, jsou ještě o kus dále, než my na 12 109. A pořád mají mohutnou rezervu - neztrácejí žádná data," řekl webu parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec.

"Myslím, že s nejmodernějšími kodéry by se na transpondér se 60 Mbps klidně dalo do statistického poolu umístit 12-13 HD programů nebo 50 SD programů," domnívá se šéf TradeTecu. "Něco před pár lety nemyslitelného," dodává.

Bulharská platforma Satellite BG vysílá na DVB-S2/8PSK transpondéru s parametry: freq. 12,207 GHz, pol. V, SR 275000 ksymb/s a FEC 3/4 celkem 10 programů v HD rozlišení. Čtyři z deseti programů jsou v rámci simulcryptu dostupné také pro abonenty Skylink - Nat Geo HD, Nat Geo Wild HD, iConcerts HD a MTV Live HD.





Reklama




Vybrané články