Quantcast

Rusko přišlo o další satelit - Express MD2

| redakce | tisk

Rusko přišlo o další telekomunikační družici. Nosná raketa Proton M s blokem Breeze M vynesla do vesmíru v pondělí 6.8.2012 ve 20:31 hodin středoevropského času družice Telkom 3 a Express MD2.

První dvě fáze startu proběhly korektně ale třetí etapa s Breeze M byla chybná a družice se podařilo umístit na nízkou oběžnou dráhu. Šance, že oba satelity budou odděleny od Breeze M, aby dosáhly plánované orbitální dráhy jsou prakticky nulové. Uvedl to jeden z odborníků v oblasti kosmického průmyslu.

Je to další ztráta pro Rusko. Připomeňme, že porucha Breeze M vedla ke ztrátě telekomunikační družice Express A v srpnu 2011.

Telkom 3 byl zhotoven společností ISS, komponenty dodala společnost Thales Alenia Space. Je vybavena 42 transpondéry v C pásmu a Ku pro indonéské zákazníky. Je to poprvé, kdy Indonésie koupila satelit od Ruska.

Express MD2 je malý komunikační satelit navržený a vyrobený společností Space Center Chrunicew pro ruskou společnost RSCC. Družice má 8 transpondérů v C a jeden v L pásmu.

zdroj: satkurier.pl, sat-digest.com





Reklama




Vybrané články