Quantcast

TV premiéra filmu LURDY na Film Europe Channel

| redakce | tiskobrázek k článku: TV premiéra filmu LURDY na Film Europe Channel

Film Europe Channel - první placená filmová televize, která uvádí výhradně evropskou kinematografii ze všech 50 zemí geografické Evropy, dnes v 20,20 hod. uvede česko-slovenskou televizní premiéru kultovního francouzského filmu LURDY.

Snímek byl oceněn desítkou významných filmových cen, na mezinárodním festivalu v Benátkách v roce 2009 získal čtyři ocenění, z Viennale a mezinárodního filmového festivalu ve Varšavě si odnesl tři vítězství a v letech 2010 - 2011 další tři filmová ocenění.

Film rakouské režisérky Jessici Hausner je silným intimním příběhem o víře, naději a lásce.

Nemocní lidé z celého světa přicházejí na posvátné poutnické místo s vírou, že získají zpět své zdraví, protože Lurdy jsou považovány za místo zázraků, naděje, pokoje a uzdravení pro mnoho zoufalých a umírajících lidí. Ale cesty boží jsou nevyzpytatelné a naděj, která je tak blízko smrti, se může naplnit, což se zdá absurdní ve chvíli, kdy se život ubírá ke svému konci.

Mladá Christine je téměř celý svůj život připoutána na invalidní vozík. Aby se necítila tak osamělá, vydá se na výlet do města Lurdy, ikonického místa poutníků v Pyrenejském pohoří. Jednoho rána se probudí zdánlivě vyléčená. Naděje přišla. Ale na jak dlouho? Film otevírá hluboká témata o lidském životě - vztahu k víře, vyrovnávání se s nelehkým životním osudem zasáhnutým chorobou, úvahami o lásce, rodině, hledání vnitřní rovnováhy. Film získal řadu ocenění. Známá francouzská herečka Silvie Testud, /známa u nás i z filmu Strach a chvění, 2003/ získala za herecký výkon mladé Christine nejvyšší evropské ocenění - Evropskou filmovou cenu roku 2009. Film byl s velkým úspěchem uveden i na řadě filmových festivalůh v Čechách a na Slovensku.





Reklama




Vybrané články