Quantcast

Satelit Jamal 402 blízko u plánované pozice

| redakce | tisk

Nejvýkonnější ruský telekomunikační satelit Jamal 402 (Yamal 402), který byl vynesen v sobotu 8.12.2012 odpoledne z kosmodromu Bajkonur, se nedostal na cílovou oběžnou dráhu. Nicméně je pravděpodobné, že kosmický aparát dosáhne požadované pozice na geostacionární dráze.

Satelit Jamal 402 si objednal ruský satelitní operátor Gazprom Space Systems. Družice s vysokou kapacitou 66 transpondérů v Ku pásmu v ekvivalentu 36 MHz jednotek má poskytovat služby na území Ruské federace Evropě i na Středním Východě z orbitální pozice 55°E. Tedy poblíž u konkurenčního satelitu Bonum 1 (56°E).

Jamal 402 vynesla raketa Proton se startovacím blokem Breeze M. Ten se od družice oddělil o 4 minuty dříve, než se původně plánovalo a satelit se tak nedostal na plánovanou pozici. Družice se pomocí vlastních motorů dostane na vlastní pozici. Vyčerpá tím část svého paliva a zkrátí se tím očekávaná životnost z původních 15 let na cca 11 let.

Nový kosmický aparát měl původně zahájit provoz kolem 3. až 7. ledna 2013. Nyní je jasné, že kvůli problémům se termín zahájení služeb posune na 8. ledna.

Americká společnost ILS (International Launch Services Inc) zodpovědná za start satelitu informovala, že ruská strana již zřídila státní komisi, která bude zjišťovat příčiny abnormálního startu.

zdroj: comnews.ru, telesat-news.net





Reklama




Vybrané články