Quantcast

HEVC - schválen nový standard video komprese

| redakce | tisk

Nový standard komprese obrazu postavený na ITU-T H.264 / MPEG-4 AVC, byl schválen členy Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Standard známý jako High Efficiency Video Coding (HEVC), bude potřebovat pouze poloviční kapacitu proti svému předchůdci, ITU-T H.264 / MPEG-4 Part 10 Advanced Video Coding (AVC), který v současné době používá více než 80 procent video obsahu na internetu.

Výzkumná skupina číslo 16 v ITU-T následně doporučila dlouho očekávaný standard známý jako ITU-T H.265 nebo ISO/IEC 23008-2. Je to výsledek spolupráce mezi ITU Video Coding Experts Group (VCEG) a ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG).

ITU-T H.264 / MPEG-4 AVC je implementován v produktech a službách jako jsou Adobe, Apple, BBC, BT, France Telecom, Intel, Microsoft, Motorola, Nokia, Polycom, Samsung, Sony, Tandberg a Toshiba a poskytují snímky s vysokým rozlišením prostřednictvím různých distribučních kanálů. Je to nejrozšířenější globální standard pro kompresi videa.

ITU-T H.265 / ISO/IEC 23008-2 HEVC poskytuje flexibilní, spolehlivé, robustní a pro budoucnost řešení video obsahu pro příští desetiletí. Nová norma odráží rostoucí rozlišení obrazovek.

Firmy ATEME, Broadcom, Cyberlink, Ericsson, Fraunhofer HHI, Mitsubishi, NHK, NTT DOCOMO a Qualcomm již pracují na implementacích HEVC. Nová norma obsahuje Main profile, který podporuje 8 bitové video 4:2:0, profile Main 10 s obsluhou 10 bitů a také profile Main Still Picture pro kompresi statických obrázků.

ITU/ISO/IEC Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) (dříve JVT) bude i nadále pracovat nad rozšířením HEVC, včetně podpory pro 12 bitové video jak 4:2:2, tak i 4:4:4. Dalším důležitým prvkem této spolupráce bude směr vývoje HEVC v oblasti škálovatelné video komprese. Tyto tři instituce budou rovněž spolupracovat v rámci Joint Collaborative Team on 3D-Video (JCT-3V) při rozšíření HEVC o oblast komprese trojrozměrného obrazu (3DTV).

zdroj: satkurier.pl, ITU





Reklama




Vybrané články