Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Výbuch v Mexickém zálivu, Paviáni od Okavanga

| redakce | tisk

Prosinec nás na Prima ZOOM dostane svou syrovostí, kouzly přírody a stále aktuální historií. Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme:

2. 12. 18.00 - Za nosorožci s Nigelem Marvenem
Na naší planetě kdysi žilo nejméně 300 druhů nosorožců. Dnes jich kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí a řádění pytláků přežívá jenom 5. Nigel Marven se proto vydává za nosorožci dříve, než bude pozdě. A zažije neuvěřitelná dobrodružství. Během šedesátiminutového dokumentu plného akce se Nigel dostane do bezprostřední blízkosti dnešních nosorožců. Vysvětluje, proč jsou tato úžasná zvířata v ohrožení, a setkává se s několika zajímavými lidmi, kteří se je rozhodli chránit. A díky digitálním efektům se dokonce potká i s některými druhy, které už vyhynuly.

Tipy Prima ZOOM: Výbuch v Mexickém zálivu, Paviáni od Okavanga
▲ Tipy Prima ZOOM: Výbuch v Mexickém zálivu, Paviáni od Okavanga

Foto: Výbuch v Mexickém zálivu. Uvidíte na Prima ZOOM

2. 12. 21.00 - Výbuch v Mexickém zálivu
Věčná honba za naftou, penězi a mocí formuje moderní svět. Boj, který se přitom odehrává v zákulisí, je stejně velkolepý, i když se o něm mnoho neví. Kvůli výbuchu a ekologické katastrofě v Mexickém zálivu ale leccos vychází najevo. Nahlédněte pod pokličku korporátním společnostem a odhalte jejich praktiky. Film Výbuch v Mexickém zálivu dokazuje, že následky ekologického neštěstí a přetahování americké vlády s naftářskou společností BP nejsou ničím jiným než jen nejnovější kapitolou v příběhu zápasu o moc.

3. 12. 18.00 - Lonely Planet: Neprobádané cesty (Maroko)
Tisícovka cestovatelů, spisovatelů a fotografů každoročně pročesává různé kouty na naší planetě ve snaze najít nejnovější a nejlepší zážitky. Třináctidílný dokumentární seriál Lonely Planet: Neprobádané cesty je na jejich cestách provází. Myslíte, že mají dokonalou práci? Jenže to není tak jednoduché, jak to na první pohled může vypadat, a ne vždycky to jde podle plánu. Máte vůbec první příležitost zjistit, jakými příhodami i nehodami museli tito dobrodruhové projít, když se snažili splnit zdánlivě pohodové úkoly.

3. 12. 20.00 - Jeruzalém - Historie svatého města (Posvátný pramen)
Uznávaný historik Simon Sebaq Montefiore se v působivé třídílné dokumentární minisérii zabývá vzestupem, pádem a novým vzestupem Jeruzaléma. Podívejte se, jak vzniklo nejstarší město na světě, a zjistěte, jak a proč se stalo tak důležitým místem pro židy, křesťany i muslimy. „Tohle není jenom obyčejný portrét tohoto výjimečného města ani příběh o jeho historii,“ říká Montefiore. „Je to také podstata svátosti a studie toho, jak se v dějinách vyvíjela, přizpůsobovala a mutovala.“

4. 12. 20.00 - Po čem samice touží - 1. část
Samice pavouků skákavkovitých se vrhají na všechno, co se mihne v jejich okolí. Často uloví i samce, kteří se jim snaží dvořit. Jinými slovy, když se samci nepodaří přesvědčit samici, že je pro ni tím pravým, je z něho rázem oběd. Dvoření ve zvířecí říši není vždy zápasem na život a na smrt. Penalty přesto můžou být hodně přísné. A když dojde na snahu zaujmout druhé pohlaví, neexistují žádné zaručené rady ani postupy. Dokument Po čem samice touží popisuje zákonitosti pohlavního výběru a zkoumá, díky čemu se z jedněch samců stávají vítězové, zatímco jiní prohrají úplně všechno.

Tipy Prima ZOOM: Výbuch v Mexickém zálivu, Paviáni od Okavanga
▲ Tipy Prima ZOOM: Výbuch v Mexickém zálivu, Paviáni od Okavanga

Foto: Paviáni od Okavanga. Uvidíte na Prima ZOOM

4. 12. 21.00 - Paviáni od Okavanga
Podívejte se na příběh o tragédii, triumfu, přátelství a otcovství, který se odehrál ve smečce paviánů žijící v legendární deltě řeky Okavango. Tady v africké Botswaně se schopnost přežití rovná umění plavat o život. Když udeří každoroční povodně a hladina řeky se zvedne, paviáni se musí potýkat se strachem z krokodýlů a brodit se napříč ledově studenými kanály z jednoho miniaturního ostrůvku pevniny na druhý, aby nalezli potravu, místo na páření i úkryt před predátory. Zároveň se musí vyznat v bouřlivých vodách komplikovaného společenského systému tlupy.

5. 12. 21.00 - Zbraně druhé světové války (Tanky; Trpasličí ponorky)
V kronikách válek 20. století zůstává druhá světová válka nejkrvavějším a nejdramatičtějším střetem. Během jejího průběhu došlo k vylepšení designu, výroby a efektivnosti některých z nejnebezpečnějších zbraní na světě. Dokumentární film Zbraně druhé světové války rozebírá, jak se vyvíjeli od propuknutí konfliktu až do jeho úplného konce. Nechte se překvapit a fascinovat.

7. 12. 18.00 - Zlato: Dějiny jedné posedlosti (Starověk)
Zlato, zlato, zlato - drahý kov, který nepřestává fascinovat. Má na svědomí tolik životů jako máloco v historii. Vyvolávalo války, stálo za rozpadem mocných říší. Inspirovalo legendy i největší umělecká díla. Byla mu připisována magická moc. Po celou historii ho lidé toužili získávat, hromadit, ukládat a obdivovat. Byli pro ně schopni obětovat vše... Lidstvo podlehlo lásce ke zlatu už před hodně dlouhou dobou. Od dávných časů až po současnost jsou tento vzácný kov a touha po něm příčinou mnoha potyček. Dokonce je částečně nebo úplně zodpovědný za několik velmi významných událostí v historii lidstva. Kolonizace Severní i Jižní Ameriky je dokonalým příkladem toho, jak snaha přivlastnit si cenný žlutý kov žene lidstvo dopředu.

7. 12. 19.00 - Etruskové: Předchůdci starého Říma
Starověcí Etruskové bývali lidem, který mimo jiné miloval zábavu. Proto není tak velkým překvapením, že jejich civilizace vymyslela hned dvě divácky atraktivní sportovní disciplíny. Tento film se blíže zaměřuje na záhadné obyvatele severní Itálie, kteří předběhli římskou kulturu a v mnoha věcech ji také významně ovlivnili. Přitom se opírá o nedávné archeologické poznatky.

8. 12. 21.00 - Jurští plazi na Špicberkách
Vždy v srpnu vede doktor Jørn Hurum expedici odborníků na odlehlé arktické souostroví Špicberky. Díky tomu vybraní paleontologové zažijí cestu zpátky v čase do jurského období. Každoročně tady nalézají velké množství fosílií dávno vyhynulých mořských plazů a často jde o úplně nové, dosud neznámé druhy. Během výzkumů si vědci musí poradit s nepříznivým počasím, zvědavými polárními medvědy i úplnou izolací. Každý nový fantastický objev přitom vyvolá řadu otázek. Jejich poznatky ale naznačují, že místní mořské příšery dominovaly unikátnímu jurskému ekosystému.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články