Quantcast

Skylink se nechystá na příchod nové Digi TV SK

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: Skylink se nechystá na příchod nové Digi TV SK

Již brzy začne na slovenském trhu působit vylepšená podoba satelitní placené televize Digi TV. Abonenti operátora Slovak Telekom (ST) se mohou těšit na širší a kvalitnější programovou nabídku, včetně stanic ve vysokém rozlišení (HDTV).

Společnost ST provádí technické testy na dvou transpondérech satelitu Thor 6 (0,8°W) a jednom na družici Intelsat 10-02 (1°W). Kapacita bude sloužit nejenom pro novou Digi TV SK ale také i pro sesterskou platformu Magio Sat, která se na tuto společnou pozici satelitů Intelsat 10-02 a Thor přesune. Programy se budou vysílat v DVB-S2 multiplexech ve formátech MPEG-4 (H.264) se zvukem v AAC, MPEG či AC3. Pro sledování nové Digi TV SK bude muset operátor vyměnit přijímací zařízení a také přístupové karty. Stávající Digi TV využívá dekódovací karty i vysílací infrastrukturu původního majitele - rumunské společnosti RCS/RDS.

Jak se na příchod nové konkurence na slovenském trhu připravuje operátor satelitní služby Skylink? "Žádné zvláštní přípravy neděláme," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje satelitní služby Skylink a CS Link . "Uvidíme, s jakou nabídkou přijdou," dodává.

Společnost ST zatím nabídku nové Digi TV SK nepředstavila. Určitou představu o nabídce může vytvořit pohled na programové pozice na testovaných transpondérech. Nicméně kapacita bude společná pro novou Digi TV SK a Magio Sat.

"Není nejmenší problém dát na satelit spoustu HD programů. Mnohem obtížnější je to ufinancovat," vysvětluje Jaromír Glisník.

"Ale Slovak Telekom je bohatá firma, na návratnost nutně nemusejí myslet. Prozatím nás Slovak Telekom ani Digi TV neohrožovaly. Tok zákazníků šel spíše opačným směrem," tvrdí Jaromír Glisník.

"Dokud se to nezmění, není důvod pro zvláštní opatření," uzavírá téma Jaromír Glisník.





Reklama




Vybrané články