Quantcast

Satelit ABS 2 bude utracen?

| redakce | tisk

Objevily se zprávy, že ABS 2, nový satelit operátora Asia Broadcast Satellite, je předmětem pojistné události ve výši 200 milionů dolarů. Základem pro toto tvrzení je "selhání na orbitální dráze", které se projevilo během roku od jeho vynesení.

ABS 2 je umístěn na pozici 75°E. Družici zhotovila a dodala společnost Space Systems/Loral (SS/L) a byla vynesena v únoru 2014 na palubě nosné rakety Ariane 5.

Připomeňme, že 26. července 2014 došlo k přerušení vysílání řady ruských stanic na satelitu ABS 2 (75°E). Technické problémy se dotkly řady vysílacích skupin, včetně Discovery, Viasat, FOX, Sony, Eurosport, Turner, Strim, Klub 100, NKS Media a také NTV, Pjatnica, TV3, 2x2, A-One, RBK a řady dalších.

ABS později potvrdila, že na satelitu se objevila anomálie na jednom ze svazků v Ku pásmu a se společností SS/L se snažila zjistit příčinu problémů. V prohlášení ze dne 4. srpna satelitní operátor ABS oznámil: "Anomálie na ruském svazku se dotklo některých kanálů, některých více něž jiných, ale podařilo se obnovit většinu provozu a poskytnout dobrý výkon downlinku. ABS 2A zajistí zálohu ABS 2, takže poskytne redundanci a kontinuitu provozu na 75°E. ABS 2A bude vynesen koncem roku 2015."

Je třeba poznamenat, že problém se satelitem ABS 2 se týkal zejména abonentů ruské satelitní platformy Raduga TV. Anomálie vedly k četným změnám frekvencí kanálů. V současné době se nepoužívají žádné transpondéry v ruském svazku v pásmu 12,5 až 12,75 GHz.

zdroj: satkurier.pl, Advanced television





Reklama




Vybrané články