Quantcast

Nejvýše položený vysílač DVB-T v Evropě

| redakce | tisk

V Rusku, východně od Grozného na Kavkaze, byl spuštěn nejvýše položený rozhlasový a televizní vysílač pro distribuci digitálního zemského vysílání. V Kuruszu v regionu Dokuzparinsky Dagestánu, jedním z nejvýše položených osad Kavkazu a Evropy, pracuje DVB-T vysílač, který aktuálně šíří první multiplex složený z federálních ruských kanálů v digitální kvalitě.

Do konce tohoto roku se plánuje z této lokality spustit i druhý multiplex. Pokrytí DVB-T vysílače může být značné s ohledem na nadmořskou výšku (2560 metrů nad mořem).

Připomeňme, že v prvním multiplexu se vysílají nekódované a bezplatné programy: Pervyj kanal, Rossija 1, Rossija 2, NTV, Pjatyj kanal, Rossija K, Rossija 24, OTV a TV Centr. Ve druhém multiplexu se nacházejí stanice REN TV, Spas, STS, Domašnyj, TV3, MTV+ Sport Plus, Zvezda, Mir, TNT a Muz TV.

Místo může sloužit nejenom jako vynikající DVB-T vysílač ale také pro přenos internetu nebo mobilních služeb. Místo se nachází ve výšce 2560 metrů nad mořem a může umožnit příjem ruských stanic z DVB-T v Gruzii i Ázerbájdžánu a dokonce i na druhé straně Kaspického moře.

Zároveň byla v tomto regionu dokončena další etapa budování sítě digitální pozemní televize a DTT bude po dokončení rozšiřování sítě (rok 2015) dostupná pro 98,8 procent populace. Řada problémů ale může zmařit tento plán. Jde zejména o přístupové cesty k výškovým objektům a také vybudování elektrického vedení.

zdroj: cableman.ru, RIA Dagestan, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články