Quantcast

Britský regulátor začal vyšetřovat práva na Premier League

| redakce | tisk

Britský regulátor médií Ofcom zahájil šetření prodeje britských audiovizuálních mediálních práv na zápasy anglické fotbalové Premier League. Vyšetřování proběhne na základě zákona o hospodářské soutěži, po stížnosti Virgin Media, která poslala stížnost Ofcomu.

Jak je uvedeno v § 25 zákona o hospodářské soutěži, může Ofcom provést šetření, kde existuje důvodné podezření, že existuje dohoda, která má za cíl vyloučit, omezit nebo narušit hospodářskou soutěž v rámci Velké Británie a/nebo Evropské Unie.

Ofcom rozhodne, zda se jedná o porušení hospodářské soutěže ve Velké Británii a/nebo v Evropské unii.

V počáteční fázi vyšetřování Ofcom shromáždí další informace na základě zákona o ochraně hospodářské soutěže. Počáteční analýza těchto informací pomůže Ofcomu rozhodnout, zda a jak bude vyšetřování probíhat.

Tento případ je v rané fázi a Ofcom nedosáhl názoru, zda jde o porušení hospodářské soutěže.

Stěžovatel Virgin Media tvrdí, že opatření pro "kolektivní" prodej televizních práv pro přímé přenosy z Premier League za odehrané zápasy kluby je v rozporu s právními předpisy v oblasti hospodářské soutěže. Stížnost se týká i počtu zápasů Premier League, pro které jsou živá vysílací práva k dispozici.

Virgin Media tvrdí, že podíl dostupných zápasů pro živé televizní vysílání v rámci stávajících obchodů s vysílacími právy na Premier League - 41% je nižší než u jiných předních evropských lig, pro které je k dispozici více zápasů pro živé televizní vysílání. Stěžovatel tvrdí, že to přispívá ke zvýšení cen pro spotřebitele balíčků pay-tv, které obsahují prémiové sportovní kanály a pro prodejce prémiových sportovních stanic.

Ofcom si uvědomuje pravděpodobného načasování další aukce živých britských audivizuálních mediálních práv a je otevřena k jednání s Premier League o svých plánech.

Poslední aukce na vysílací práva s Premier League pro tři sezóny počínaje sezónou 2013/2014 rozhodla, že operátoři Sky UK a BT si zajistili 116, resp. 38 zápasů za celkovou sumu 3.018 miliard dolarů (Sky UK 2.28 miliard liber, BT 738 miliard liber), což je nárůst cen o 70 procent proti předchozímu období.

Sky UK vysílá 116 zápasů, což je maximální počet utkání povolené pro jednoho vysílatele podle pravidel EK.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články