Quantcast

ČTÚ podpořil experimentální vysílání T-DAB+

| redakce | tisk

Český telekomunikační úřad umožnil pro experimentální účely spustit zemské digitální rozhlasové vysílání v systému T-DAB+ na vysílači Praha-město s vysokým vyzářeným výkonem 20 kW. ČTÚ rozhodl o vydání individuálního oprávnění k využívání bloku rádiových kmitočtů 12C.

Individuální oprávnění je v souladu s platnou legislativou omezeno na dobu jednoho roku. K ukončení experimentálního vysílání ale může dojít kdykoliv i před termínem uplynutí platnosti doby vydaného oprávnění.

Operátor ve spolupráci s Českým rozhlasem bude testovat a ověřovat fyzikální vlastnosti šíření rádiových vln z vysílače velkého výkonu především v prostředí husté městské zástavby Jedná se o první experimentální vysílání T-DAB+ takovéhoto rozsahu. Získané informace a zkušenosti budou následně využitelné pro efektivní plánování budoucích vysílacích sítí pro šíření T-DAB+.

Nová technologie povede ke snížení nákladů na distribuci signálu a je zároveň šetrnější k rádiovému spektru. Platforma tak nabídne i prostor pro větší počet dostupných rozhlasových programů.

Experimentální vysílání není určeno pro komerční účely, může být v průběhu experimentu přerušováno, nebo bude docházet ke změnám technických parametrů vysílání.

zdroj: ČTÚ





Reklama




Vybrané články