Quantcast

Arte bude dostupný v angličtině a španělštině

| redakce | tisk

Od poloviny listopadu 2015 bude francouzsko-německý kulturní kanál Arte dostupný již ve čtyřech jazykových verzích. Vedle francouzské a německé verze bude stanice poskytovat širokou škálu pořadů s titulky v angličtině a španělštině.

Provozovatel stanice Arte chce během příštího roku spustit také polskou a italskou jazykovou verzi. Ale pouze s titulky na internetu.

Arte in English a Arte en Espańol budou dostupné online na internetu. Budou vysílány s titulky v angličtině a španělštině. K dispozici bude 600 hodin pořadů s evropskou tématikou, s výjimkou informačních pořadů a filmů. Arte poskytne v nových jazykových mutacích velké množství dokumentů.

Každý týden bude k dispozici online průměrně 11 až 12 hodin nových pořadů a to na dobu 7 až 90 dní. Vybrané pořady budou k dispozici ve čtyřech jazycích - francouzsky, německy, anglicky a španělsky pro diváky v celé Evropě, včetně 28 členských států Evropské unie, na Islandu, v Norsku, Lichtenštejnsku a Švýcarsku. Některé pořady budou dostupné bez omezení po celém světě.

Spuštění Arte s titulky v angličtině a španělštině bude možné díky zahájení pilotního projektu Evropského parlamentu realizovaného Evropskou komisí s názvem "Podpora evropské integrace prostřednictvím kultury, podpory nové verze vybraných pořadů s titulky v celé Evropě".

Evropská komise se rozhodla vyzvat vysílatele k překládání návrhů. Stanice Arte podala žádost na Arte Europe - první experimentální projekt na evropské úrovni s distribucí vícejazyčného obsahu založený na faktické tvorbě s přídavkem kulturního obsahu. Evropská unie schválila návrh Arte a bude financovat projekt ze 60 procent. To umožní online vysílání ve 4 jazycích po dobu jednoho roku a to od listopadu 2015.

Evropský parlament schválil financování již druhé etapy tohoto pilotního projektu z rozpočtu Evropské unie pro rok 2015. Polské a italské titulky budou u programů Arte dostupné online od listopadu 2016 do října 2017.

Arte v současné době vysílá pořady ve dvou jazycích - francouzštině a němčině. Angličtina a španělština jsou další jazykové verze, které umožní oslovit další diváky v Evropě. Aktuální dvojjazyčná verze Arte může oslovit 160 mil. francouzsky hovořících a německy mluvících obyvatel Evropy, tedy 31,5 procenta z 505 mil. obyvatel Evropy. Přidáním Arte s anglickými a španělskými titulky umožní oslovit 275 mil. evropských diváků, tedy 55% Evropanů. Je třeba dodat, že mnoho Evropanů rozumí nebo hovoří některým z těchto čtyř jazyků.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články