Quantcast

Portugalská vláda plánuje rozšířit nabídku v DTT

| redakce | tisk

Portugalská vláda hodlá zvýšit počet programů šířených prostřednictvím digitálních pozemních vysílačů. Chce také zlepšit pokrytí. Vyplývá to ze čtyřletého plánu, který byl předložen tamnímu parlamentu.

Plán počítá se sjednocením DTT sítí operátora Portugal Telecom s dalšími hráči na trhu s cílem rozšíření kapacity multiplexů. Tím by se vytvořily podmínky pro zvýšení počtu stanic v DTT.

Portugal Telecom byl vybrán v říjnu 2008 jako operátor DTT multiplexů. Analogové vysílání bylo v Portugalsku ukončeno v dubnu 2012.

Celoplošně je v Portugalsku v DTT šířeno 5 národních televizních programů - dva od veřejnoprávního vysílatele RTP (RTP 1 a RTP 2), komerční stanice SIC a TVI a také ARTV (Parliamentary channel). V pozemních sítích by se mělo objevit zbývajících 6 programů veřejnoprávního broadcastera RTP (RTP Informação, RTP Memória, RTP Açores, RTP Madeira, RTP África a RTP Internacional).

Komerční vysílatelé SIC a TVI mají zájem spustit HD verze svých programů.

Rozšíření kapacity DTT multiplexů si ale vyžádá jejich rekonfiguraci a změnu z jednofrekvenčních sítí (SFN) na mnohofrekvenční sítě (MFN).

Pokrytí DTT signálem v Portugalsku není dostatečné. Během posledních tří let bylo podáno více než 11 tisíc stížností.

Programy přes satelit sleduje 7,5% portugalských domácností.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články