Quantcast

Polsko má novou mediální ústavu

| redakce | tisk

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek podepsal novelu zákona o rozhlase a televizi. Informovala o tom kancelář polského prezidenta s tím, že prezident je obeznámen s aktuálním vývojem, postoji a názory na tuto záležitost.

Kancelář prezidenta zároveň uvedla, že prezidentovi záleží na to, aby veřejnoprávní média v Polsku plnila svá poslání veřejné služby a byla nestranná, objektivní a důvěryhodná. "Je těžké říci, zda lze veřejná média těmito kritériem charakterizovat i dnes," dodala kancelář.

Šéf polské komunistické strany zdůraznil, že podpisem tohoto zákona "prezident Adrzej Duda dal šanci parlamentu pro vytvoření takových norem, včetně zákonů, které zaručují v budoucnu, že veřejné sdělovací prostředky budou spravedlivé, objektivní a důvěryhodné."

Cílem zákona je změnit pravidla jmenování a odvolávání a také zrušení funkčního období členů dozorčích rad a rad veřejnoprávního rozhlasu a televize. Stávající pravomoci polského regulátora KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji) se převádějí na ministerstvo financí. Tento zákon vstupuje v platnost prvním dnem následujícím po dni oznámení a přestane platit dne 30.6.2016.

V okamžiku platnosti novely zákona vypršel mandát současným členům vedení a dozorní radě TVP a Polského rozhlasu. Nové složení jmenoval ministr financí a ne KRRiT jako doposud.

V pátek 8.1.2016 v dopoledních hodinách ministr financí Dawid Jackiewicz jmenoval nové ředitele veřejnoprávních médií. Televizi TVP nyní řídí Jack Kurski a Polský rozhlas Barbara Stanislawcyk.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články