Quantcast

Amos 5 je mrtvý a již neobnoví provoz

| redakce | tisk

Izraelský satelitní operátor Spacecom oznámil trvalou ztrátu družice Amos 5, který pracoval na pozici 17°E. V polovině prosince 2015 se objevily spekulace, že operátor bude brzy muset informovat o ztrátě jednoho z jeho nejziskovějších satelitů.

Již začátkem tohoto roku společnost připustila, že navázat komunikaci s objektem je nemožné.

Dne 21. listopadu 2015 satelit Amos 5 utrpěl vážných problémů v napájecím systému. Satelit poskytoval služby pro východní Afriku z orbitální pozice 17°E. O služby přišli zákazníci zejména ze Zambie, Malawi, Mozambiku, Botswany a Konga. Spacecom stále hledá možnosti poskytovat zemím alternativní satelitní kapacitu. Pro provozovatele se jedná o klíčové trhy, které mu generují téměř 1/3 příjmů.

Spacecom poznamenal, že navrácení satelitu do provozu je nemožné a proto má v úmyslu žádat u pojišťovny náhradu škody. Družice měla hodnotu kolem 160 až 190 mil. dolarů.

Amos 5 byl relativně novým satelitem, který vynesla nosná ruská raketa Proton z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) v prosinci 2011. Kosmický aparát byl umístěn na zmíněnou pozici 17°E. Amos 5 měl 16 transpondérů v Ku a 18 v C pásmu. Očekávaná životnost byla 15 let i když se dříve objevily zprávy o problémech s napájením.

zdroj: satkurier.pl + telesat-news.net





Reklama




Vybrané články