Quantcast

RTVS spustí třetí TV program, koncese se zvýší

| redakce | tisk

Úhrady za služby veřejnosti, dříve nazývané koncesionářské poplatky, se mají na Slovensku zvýšit. Poplatek se již neměnil 14 let. Se zvýšením poplatku má RTVS spustit třetí televizní program.

"Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska," uvedl ve svém prohlášení nový slovenský kabinet.

V současné době je poplatek na úrovni 4,64 eur měsíčně a platí jej všechny slovenské domácnosti s elektřinou. Informuje o tom Živé.sk. Poplatek slouží za provoz rozhlasové a televizní služby RTVS. Vedle dvou televizních programů Jednotka a Dvojka provozuje i rozhlasové okruhy Rádio Slovensko, Patria, Junior, Devín, Regina, _FM, Slovakia International, Ryramída a Litera.

Zatím není jasné o kolik se poplatek zvýší. Pokud by se zvýšil jen o samotnou inflaci, poplatek by činil kolem 7 eur.

"Cieľom je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh," uvádí vládní dokument.

Třetí televizní okruh RTVS by mohl nabízet sport, zpravodajství a případně další obsah. Slovenský veřejnoprávní vysílatel již dříve provozoval třetí program s názvem Trojka zaměřený výhradně na sportovní obsah.

RTVS má ze všech vysílatelů na Slovensku nejméně televizních programů. Komerční Markíza provozuje ženskou TV Doma, mužský kanál Dajto a pro diváky v České republice stanici Markíza International. Skupina JOJ vedle neplacených stanic JOJ, Plus a WAU má v portfoliu i placené stanice RiK, JOJ Cinema a Ťuki TV.





Reklama




Vybrané články