Quantcast

Česko přejde do šesti let na DVB-T2

| redakce | tisk

Do šesti let má Česká republika přejít na druhou generaci pozemního digitálního vysílání označované DVB-T2. Změna vysílacího standardu byla hlavním tématem konference Televizní digitalizace 2.0, která se konala na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).

Konferenci zahájil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "Ministerstvo průmyslu a obchodu finalizuje dokument Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, který do konce června předložíme vládě," řekl na úvod ministr Jan Mládek.

Podle ministra se jedná o složitý a citlivý proces, který se dotkne většiny českých domácností a uvítal by, kdyby na nový standard přešlo Česko v pozdějším termínu.

Česko přejde do šesti let na DVB-T2
▲ Česko přejde do šesti let na DVB-T2

Důvodem přechodu digitálního pozemního vysílání na DVB-T2 je potřeba uvolnění 700 MHz pásma, které je nově vyhrazeno pro mobilní operátory a širokopásmový internet. DVB-T2 ale vyžaduje novější set top boxy či televizory.

"MPO vyjde tomuto procesu vstříc jak informační kampaní, tak podporou certifikačního procesu, který by měl zajistit dostupnost vhodných přijímacích zařízení na trhu. Očekávám samozřejmě i spolupráci a podporu ze strany provozovatelů televizního vysílání, zejména ČT, operátorů vysílacích sítí i prodejců spotřební elektroniky. Zapojit by se měla i Česká obchodní inspekce, aby ochránila spotřebitele od nekalého jednání některých prodejců," dodal ministr Jan Mládek.





Reklama




Vybrané články