Quantcast

Eutelsat 9B testuje svazek Nordic-Baltic

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat uvedl do testovacího provozu regionální svazek Nordic-Baltic (Sever Evropy a Pobaltí) na nové telekomunikační družici Eutelsat 9B. Signál je možné přijímat i ve střední Evropě.

Pro testovací účely regionálního svazku se používají 2 transpondéry v pásmu 12 GHz - konkrétně na freq. 12,111 GHz a 12,149 GHz. První frekvence pracuje v DVB-S2, zatímco druhá v DVB-S. Příjem je možný i v regionu střední Evropy, ačkoliv podle mapky je již Česká republika mimo pokrytí. Pro testy se používají volné frekvence na pozici 9°E, které nejsou využívány v žádném regionálním svazku. Eutelsat 9B poskytuje i technologii frequency reuse - tedy opakované využití stejných kmitočtů v různých regionálních svazcích. S ohledem na rozšíření řeckého svazku se nyní nabízí kombinace využívání stejných kmitočtů jen v italském a severském svazku.

Eutelsat 9B testuje svazek Nordic-Baltic
▲ Eutelsat 9B testuje svazek Nordic-Baltic

Jak již bylo uvedeno, používá se nový svazek Sever Evropy a Pobaltí, který je nasměrován na nové trhy, které mají přispět k další expanzi operátora. Eutelsat se netají tím, že chce proniknout na ukrajinský trh, na kterém zatím neposkytuje přímo žádné DTH služby.

Na obou uvedených frekvencích se vysílá multiplex s jednou programovou pozicí s názvem "TEST UKR", která obsahuje demo kanál Eutelsatu, konkrétně propagační video satelitu Eutelsat 9B.

technické parametry:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK
• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,149 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK





Reklama




Vybrané články