Quantcast

Discovery: Ed Stafford si vyzkouší boj o přežití na poušti i v mrazivém Norsku

| redakce | tisk

Odborník na přežití Ed Stafford toho má za sebou hodně - měsíce a měsíce putoval džunglí po celé délce Amazonky, přežil 60 dní nahý na pustém ostrově a v neposlední řadě absolvoval armádní výcvik.

U mnoha jeho kousků byla i televize Discovery. A ta s Edem natočila i jeho poslední počin, druhou sérii pořadu „Napospas osudu s Edem Staffordem“. Dobrodruh se v něm vydává na šest různých míst, kde si vždy vyzkouší, zda se dokáže na místě poprat s podmínkami a přežít. V této sérii

Jediné, co má Ed při svých výpravách u sebe, je kamera, šortky a balíček první pomoci. Jinak je odkázán jen a pouze na svou šikovnost. „Co je pro přežití nejzásadnější? Samozřejmě voda,“ radí Ed, aby si člověk uvědomil, bez čeho vydrží skutečně jen krátký čas. Právě vodu Ed hledá okamžitě, teprve poté se snaží zajistit následující: jídlo, oheň a přístřeší. V mongolské poušti nebo hluboko v srdci Namibie samozřejmě nefunguje žádná donášková služba, takže Ed vyrazí na lov. Využije své zkušenosti, aby postavil jednoduchou past na ryby, jindy se mu podaří vykouřit komunitu hlodavců. Často se ale musí spokojit s daleko menšími lahůdkami, třeba s pulci nebo rostlinami a kořínky.

Discovery: Ed Stafford si vyzkouší boj o přežití na poušti i v mrazivém Norsku
▲ Discovery: Ed Stafford si vyzkouší boj o přežití na poušti i v mrazivém Norsku

Vojenský výcvik? Nebo snad meditace?
Ed si stojí za tím, že nic neskrývá a nepředstírá. „V Patagonii jsem podcenil slunce,“ přiznává. Ačkoliv je v divočině sám, s týmem má určené místo, kde nechává natáčený materiál a bere si nové baterie. Jinak chce být dobrodruh úplně samostatný. Jenže nemilosrdný žár si vybral svou daň v podobě spálenin druhého stupně, takže Ed musel požádat alespoň o tričko. „Co si budeme povídat, bylo to docela ponižující,“ říká Ed, ovšem zároveň dodává, že i proto je celá show autentická. Žádný divák přece nečeká, že se uprostřed neznáma a v extrémních podmínkách všechno podaří. Naopak, Ed mnohokrát drsně narazí. Některé trable mají navíc hlubší příčinu - když je Ed ponechán na filipínském ostrově, jeho psychický stav je v troskách. Dobrodruh si moc dobře vzpomíná, že v podobném prostředí minule natáčel celé dva měsíce a celá situace na něj drtivě dopadne. Co mu v podobných krizích pomůže? Překvapivě ani ne tak vojenský výcvik, jako meditace.

V nové sérii Ed doslova procestuje svět: podívá se do Guatemaly, do Mongolska, Namibie, Patagonie, Filipín a tentokrát dokonce i do Norska. Zatímco jinde řeší extrémní horko, na severu Evropy bude jeho největší starostí, jak si poradit s chladem.

Epizody Napospas osudu s Edem Staffordem uvidíte každou neděli ve 21:00 hodin na Discovery Channel.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články