Quantcast

Česká televize s regionálním vysíláním na satelitu i po vypnutí MPEG-2/SD

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) ukončí na konci října letošního roku distribuci svých programů na satelitu Astra ve starém formátu MPEG-2/SD. S koncem MPEG-2 distribuce ale neskončí regionální vysílání ČT1 z TS Brno a Ostrava.

Regionální okna ČT1 z TS Brna a Ostrava ale budou pokračovat i po vypnutí MPEG-2/SD programů ČT. V jaké podobě budou pokračovat?

"Diváci se včas dozví řešení," uvedla na dotaz webu parabola.cz Michaela Zahrádková z tiskového oddělení České televize. "O regionální vysílání na satelitní platformě nepřijdou," dodává.

V jaké podobě bude ČT vysílat regionální okna zatím není oficiálně známo. Z technického pohledu se nabízí několik variant řešení:

1) Objednání další satelitní kapacity pro dvě regionální televizní studia (TS) ČT. Veřejnoprávní vysílatel může mít na satelitu větší kapacitu, než potřebuje. Tuto kapacitu "navíc" může spotřebovávat jen v době regionálních oken pro ČT1 SM HD a ČT1 JM HD (princip tzv. dělených streamů, podobně jako dnes u ČT1 v SD).

2) Spuštění dalších dvou celodenních HD streamů ČT1 HD s regionálním vysíláním pro Severní Moravu a Jižní Moravu. Toto řešení není příliš efektivní - téměř celý den by se vysílal stejný obsah ČT1 HD na dvou regionálních HD streamech.

3) Přepínání ČT1 HD v době regionálního vysílání z MPEG-4/HD do MPEG-4/SD. Takové řešení by navázalo na původní MPEG-2 distribuci. Mimo regionální okna by se vysílal jeden stream programu ČT1 HD, v době regionálního vysílání by se jeden HD stream rozdělil na tři MPEG-4/SD streamy. Pro regionální zpravodajství SD distribuce může být dostatečná.

4) ČT přijde s jiným řešením.

ČT vysílá regionální verze svých zpravodajských a publicistických pořadů pro severní a jižní Moravu přes satelit Astra 3B od ledna 2011. ČT1 JM přináší program jihomoravské verze z TS Brno a ČT1 SM vysílání severomoravské verze z TS Ostrava.





Reklama




Vybrané články