Quantcast

Nat Geo odvysílá dokument o klimatických změnách

| redakce | tisk

National Geographic Channel oznámil získání celosvětových práv na vysílání celovečerního dokumentu “Je s námi konec?“ pojednávajícího o klimatických změnách, který vznikl v produkci Fishera Stevense, držitele Oscara za snímek Zátoka (The Cove, 2009) a oscarového herce, bojovníka za ochranu životního prostředí a posla míru OSN Leonarda DiCapria.

Snímek nás seznámí se způsoby, jak bychom mohli zabránit vyhubení ohrožených živočišných a rostlinných druhů, ničení ekosystémů a vymizení etnických komunit po celém světě. Diváci budou konfrontováni s jasným zobrazením enviromentální krize, která nenávratně poškozuje dosud panenské oblasti od Grónska po Indonésii, narušuje rovnováhu mezi klimatickými oblastmi a urychluje tak vymírání milovaných zvířat.

Nat Geo odvysílá dokument o klimatických změnách
▲ Nat Geo odvysílá dokument o klimatických změnách

Snímek je varováním vydaným krátce před americkými prezidentskými volbami, které připomíná, aby se voliči rozhodli hlasovat pro politiky zabývající se změnami klimatu a praktickými postupy ke zlepšení životních podmínek. DiCaprio se setkává s osobnostmi z celého sociálního spektra jak v rozvinutých, tak v teprve se rozvíjejících zemích. Ti nabízí mnohdy neobvyklý, vášnivý i pragmatický pohled na opatření, která musíme zavést nyní i v budoucnosti, tak aby došlo k posunu ekonomických a politických systémů ve prospěch institucí prospěšných ochraně životního prostředí.

V dokumentu vystoupí současný prezident USA Barack Obama i bývalý prezident Bill Clinton, ministr zahraničí USA John Kerry, generální tajemník OSN Pan Ki-mun či papež František I. Dále uvidíme výzkumníky z NASA, odborníky na ochranu lesů, vážené vědce i horlivé aktivisty, kteří se všichni snaží spojit své síly a zachránit svět.

Nat Geo odvysílá dokument o klimatických změnách
▲ Nat Geo odvysílá dokument o klimatických změnách

National Geographic se již po dlouhou dobu snaží inspirovat ostatní k zájmu o naši planetu,“ prohlásila Courteney Monroeová, ředitelka National Geographic Global Networks. “Nyní, uprostřed nezpochybnitelné krize, jíž klimatické změny jistě jsou, cítíme jako svou povinnost přimět ostatní k akci. Nepochybuji o tom, že celosvětový dosah naší značky ve spojení se zaníceným přístupem Leonarda DiCapria k těmto otázkám a podmanivým vyprávěním z tvůrčího pera Fishera Stevense zviditelní kritické problémy jako nikdy předtím.

“Klimatické změny jsou nejzávažnější hrozbou, kterým naše planeta čelí,“ vyjádřil DiCaprio své obavy. “Musíme spojit své síly a jednohlasně požadovat jasné činy. Závisí na tom naše přežití. Tento dokument předkládá symptomy a řešení klimatických změn dříve, než dojde k překroucení základních fakt těmi, jejichž hlavním zájmem je finanční zisk z fosilních paliv.“

“Pokud byste měli tu možnost dozvědět se pravdu o míře poškození, které jsme již planetě způsobili, a jak dlouhý čas máme na vytvoření záchranných řešení, dříve než se celý ekosystém zhroutí - opravdu byste to chtěli vědět? Už nemůžeme odvracet zrak a myslet si, že se problémy vyřeší samy,“ dodává Fisher Stevens. “Doufám, že snímek bude jasnou ukázkou našeho nevyhnutelného osudu, pokud nebudeme včas jednat. V předvečer možná nejdůležitějších voleb v USA si voliči, doufejme, uvědomí, jak nesmírně podstatný jejich hlas je.National Geographic snímek uvede v kinech v New Yorku a Los Angeles již v říjnu. Následovat bude celosvětová premiéra na National Geographic Channel ve 171 zemích a 45 jazycích.

Film vznikl ve spolupráci RatPac Documentary Films, Appian Way a Insurgent Media. Producenty byli Leonardo DiCaprio, Brett Ratner, Fisher Stevens, Jennifer Davisson a Trevor Davidoski a výkonným producentem byl Martin Scorsese.

zdroj: NGC





Reklama




Vybrané články