Quantcast

ORF bude bojkotovat DAB+

| redakce | tisk

Rakouský veřejnoprávní vysílatel ORF nebude šířit své rozhlasové programy v pravidelném digitálním pozemním vysílání ve standardu DAB+. Podle deníku Standard o tom Radu ve středu informoval šéf ORF Alexander Wrabetz.

Ředitel ORF vidí rozhlasovou budoucnost v audioboxech připojených na internet, které prostřednictvím WLAN a mobilních sítí budou streamovat rozhlasové programy. Tento trend posílí jakmile Amazon v Evropě představí reproduktor "Echo" s jazykovým asistentem Alexa.

Šéf veřejnoprávního média odůvodnil své rozhodnutí rovněž neúspěchem DAB+ v jiných evropských zemích, ačkoliv mnoho statistik poskytují jiné informace.

VKV/FM bylo pro ORF nejúspěšnějším rozhlasovým standardem. K tomu pomohla i převaha programů ORF v tomto pásmu. Stávající zákon ORF nepřikazuje vysílat programy prostřednictvím digitálního vysílání. Proto ORF nevidí žádný smysl v přechodu na DAB+.

V současné době mohou posluchači v této alpské zemi naladit testovací digitální pozemní rozhlasové vysílání ve standardu DAB+. Zkušební DAB+ multiplex pokrývá Vídeň a okolí. Mediální orgán KommAustria chce v příštím roce vyhlásit tendr na provozovatele národního rozhlasového multiplexu, který by měl zpočátku pokrývat největší města Rakouska.

zdroj: satnews.de





Reklama




Vybrané články