Quantcast

5 milionů Britů využívá pirátské streamingové televizní služby

| redakce | tisk

5 milionů lidí ve Velké Británii využívá pirátské streamovací televizní služby. Vyplývá to z informací YouGov. Podle nejnovější studie má přístup k ilegálním streamům televizního obsahu 10 procent populace (kolem 4,9 milionů lidí).

K pirátskému obsahu mají uživatelé přístup prostřednictvím různých aplikací na smartphonech a tabletech.

Výzkum ukázal na rozsah problému, který představuje pirátský obsah pro placené služby. Za posledních 12 měsíců byli operátoři pay-tv služeb vystaveni výraznému tlaku - jeden ze sedmi uživatelů těchto platforem (17%, tj. cca 830 tisíc lidí) zrušil alespoň jednu placenou službu.

Ilegální streamy způsobují operátorům placených služeb značné škody a to zejména u sportovních a filmových kanálů a podle všeho je to teprve začátek. Přibližně třetina (31%) těch, kteří používají pirátské streamovací platformy a zároveň si platí i legální televizní nabídky, zvažuje, že v příštích 12 měsících zruší své předplatné. Ukončení předplatného by doporučilo přátelům a rodině 6 z deseti lidí.

Přibližně 2,6 milionu lidí očekává, že v budoucnu začne využívat pirátské streamingové platformy, přičemž zhruba 400 tisíc lidí je chce začít využívat v nejbližších třech měsících. 9 z deseti těchto uživatelů je zákazníkem placené televize. Polovina z těchto klientů chce zrušit televizní předplatné do 12 měsíců.

Téměř polovina uživatelů (46%) nelegálních streamovacích služeb se domnívám, že využíváním těchto služeb ušetřili peníze za filmy a televizní programy, přičemž průměrná úspora od začátku dosáhla 212 liber (cca 6700 Kč).

Vedle krátkodobého problému ve zrušení předplatného existuje i dlouhodobější problém - mnoho uživatelů pirátských platforem jsou mladší diváci. Využívání těchto streamovacích služeb je obzvláště vysoké ve skupině 18 až 34 let. Existuje nebezpečí, že si diváci zvyknou na bezplatný příjem televizních služeb a bude je těžké v budoucnu přesvědčit k placeným službám.

Studie také zjistila pocity lidí při využívání pirátských streamů. Někteří uvedli, že nelegální streamy nepoškodilo průmysl, protože má dostatek peněz. Jiní uvedli, že za předplatné nedostali odpovídající hodnotu. Jedna osoba uvedla, že skončí s předplatným a bude využívat pirátské streamovací platformy ale měla z toho smíšené pocity, neboť pravděpodobně se tím zvýší ceny ostatním abonentům.

zdroj: YouGov





Reklama




Vybrané články