Quantcast

Satelitní FTA programy sleduje 18 procent domácností

| redakce | tisk

Nekódované televizní programy ze satelitu sleduje po celém světě 314 milionů domácností (tj. 18%). Vyplývá to z nejnovějšího reportu společnosti Dataxis. Firma odhaduje, že tento podíl FTA programů ze satelitu se v roce 2021 zvýší na 20 procent.

Míra podílu FTA programů ze satelitu se v jednotlivých regionech značně liší. Například v Severní Americe volné satelitní programy téměř neexistují. Na druhou stranu FTA DTH v Latinské Americe s omezením na Brazílii má 21 procentní podíl na televizním trhu.

V Evropě distribuce FTA programů se liší podle zemí. Německo vede s 34% podílem, následuje ji Ukrajina (26%), Irsko (16%) a Itálie (15%).

Na Středním východě (včetně Turecka) je DTH nejčastějším způsobem příjmu televizních programů, kde 65% televizních domácností přijímá FTA stanice právě ze satelitů. V tomto regionu je široká nabídka bezplatných stanic (přes 1 tisíc), které jsou šířeny FTA. Z toho důvodu zde není prostor pro rozvoj digitální terestrické televize (DTT).

Podle dat společnosti Dataxis je FTA satelitní distribuce důležitá i v Asii, kde 64 procent televizních domácností v Thajsku sleduje programy ze satelitu, následovaná Japonskem (37%), Čínou (25%) a Indií (12%). V Číně existuje vládní program pro izolované zóny, které vysvětlují důležitost FTA programů na satelitu v regionu.

Dataxis předpovídá, že nejdůležitějším potencionálním regionem pro růst satelitní distribuce bude v subsaharské Africe. V tomto regionu má jen málo domácností televizor a satelit hraje důležitou roli v probíhajícím procesu digitalizace.





Reklama




Vybrané články