Quantcast

Indie vynesla 31 nanosatelitů. I pro Česko a Slovensko

| redakce | tisk

Dnes 23. června 2017 v ranních hodinách odstartovala z indického kosmodromu Sriharikota nosná raketa PSLV-XL (C38) se satelitem Cartosat-2E a 30 nanosatelity, které budou sloužit pro 15 různých zemí - i pro Českou republiku a Slovensko.

Všechny satelity se postupně oddělily od rakety a byly uvedeny na oběžnou dráhu.

Cartosat-2E (2017-036A) byla navržena a vyrobena indickou společností Space Research Organisation.

Ze třiceti nanosatelitů je pro Česko důležitá VZLUsat-1 (QB50 CZ02), který bude sloužit pro Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLU).

VZLUSAT-1 je nanosatelit typu CubeSat o velikosti 2U (20 cm x 10 cm) s výklopnými panely vyvíjený ve VZLÚ. Primárním cílem projektu je vývoj, výroba, kvalifikace a experimentání ověření výrobků a technologií na oběžné dráze Země. Na realizaci tohoto projektu se kromě VZLÚ podílejí i další české letecké firmy - 5M, Innovative Sensor Technology a TTS.

Pro slovenský trh bude sloužit pracovat nanosatelit skCUBE. Je kompletně navržený, vyrobený a ovládaný ze Slovenska. Družice o rozměrech 10 cm x 10 cm x 13,5 cm bude fungovat na sun-synchronní dráze. skCUBE poslouží nejenom k vědecké práci ale může být i autentickým zdrojem pro diplomové práce studentů. O komunikaci se satelitem se bude starat jedna primární pozemní stanice a také tři záložní.





Reklama




Vybrané články