Quantcast

Žraločí týden na Discovery Channel

| redakce | tisk

Žraloci zabijí přibližně 5 až 15 lidí ročně, oproti tomu kolem 100 milionů žraloků zemře rukou člověka, což je přes 11 tisíc každou hodinu. Přesto dodnes existují mýty o vraždících oceánských bestiích. Discovery Channel už 29 let uvádí tyto mýty na pravou míru.

Přehlídka pořadů Žraločího týdne poběží od pondělí 24. července a nabídne žraločí menu každý pozdní večer až do neděle 30. července.

Spielbergův film Čelisti výrazně utvářel laické povědomí o žralocích a po svém uvedení dokonce vyústil ve snížení počtu žraloků u východního pobřeží Severní Ameriky na polovinu. Poprvé byl uveden už před více než 40 lety, přesto se však dodnes musejí mořští experti s řadou polopravd a hororových příběhů, která o těchto tvorech koluje, stále vypořádávat.

Žraločí týden na Discovery Channel
▲ Žraločí týden na Discovery Channel

I autor knižní předlohy Peter Benchley kdysi uvedl: „Kdybych o žralocích věděl, co vím teď, nikdy bych tu knihu nenapsal. Žraloci nemají za cíl lidské bytosti a určitě k nim nechovají nenávist."

A je tomu opravdu tak, dokonce existuje větší pravděpodobnost, že spíše, než útok žraloka vás může zabít pád kokosu ze stromu nebo srážka s jelenem. Žraloci totiž napadnou člověka víceméně omylem, po kousnutí se většinou stáhnou, protože jim člověk vlastně ani „nechutná“. Z přibližně 70 až 100 žraločích „útoků“ jich tak jen desetina skončí smrtí napadeného.

Tak jako tak je světem dravých predátorů z vrcholu potravního řetězce většina z nás fascinovaná dodnes. Možná i proto se každoroční letní show Žraločí týden stala doslova celosvětovým fenoménem, a letos se bude vysílat ve více než 220 zemích světa současně. Jejím prostřednictvím se Discovery Channel už 29 let snaží ukázat úchvatnou žraločí říši z poněkud pozitivnějšího úhlu, přinést nejnovější žraločí zprávy, vědecké objevy a vůbec vše, co jste kdy chtěli vědět o žralocích a báli jste se zeptat.

Žraločí týden na stanici Discovery Channel:

24. 7. ve 23.00 - Phelps vs. žralok (Phelps vs Shark)
Je to jedna z těch velkých hypotetických otázek probíraná v hospodách po celém světě: Dokáže člověk plavat rychleji než žralok? Kdo by se odvážil to zkusit? Odpověď se dozvíme již brzy. PHELPS VS. ŽRALOK postaví nejúspěšnějšího olympionika všech dob proti největšímu podmořskému dravci. Jestli někdo může překonat žraloka v jeho vlastním živlu, je to rozhodně Michael Phelps. Testování začne relativně zlehka. Nejdříve změří své síly s kladivounem a žralokem Perezovým, aby se nakonec postavil výzvě největší. 100 rychlých a zběsilých metrů proti legendárnímu žraloku bílému. Poučný stejně jako vzrušující, tohle bude rozhodně jedna z nejvíce propíraných událostí letošního Žraločího týdne.

25.7. ve 23.00 - Žraloci a krokodýli změří síly (Sharks - Croc Showdown)
Co se stane, když se tváří v tvář, hlava nehlava, potkají nejnebezpečnější vodní predátoři? Stovky tisíc karet obrovských hledají každý rok útočiště na vzdálených písečných plážích severoaustralského teritoria, kde by mohly klást v klidu vajíčka. Bohužel nevědí, že žraloci sem cestují stovky mil, aby si počkali a zaútočili na své bezbranné oběti. Nicméně i počet krokodýlů se zde rychle zvětšuje, a predátoři se začínají stahovat za řeku a do žraločího teritoria. Setkání těchto dravců při honu za kořistí je na tak malém úseku naprosto nevyhnutelné. Pod vedením armádního veterána Paula de Geldera se tým expertů a mořských biologů plaví přímo do místa podmořského boje. Připevňují žralokům i krokodýlům kamery na záda, aby mohly zachytit pohyby těchto tvorů i způsob jejich lovu a nabídnout pohled na nepokoje, které mohou následovat přímo z první řady.

26.7. ve 23.00 Žraloci ve městě: Los Angeles (Sharks And The City: Los Angeles)
Nedaleko břehů Los Angeles a jižní Kalifornie žije čím dál více žraloků bílých a vypadá to, že loví i mimo sezónu. Dr. Chris Lowe chce vědět proč. Jeho pátrání ho zavede až na ostrov Guadalupe, kde nalezne odpověď.

27.7. ve 23.00 Velký bílý sériový vrah žije (Great White Serial Killer Lives)
Každý druhý rok v říjnu se odlehlá pláž na pobřeží Kalifornie stává scénou útoků žraloka bílého. Po událostech v letech 2008, 2010, 2012, 2014, kdy byli napadeni surfaři, někteří dokonce fatálně, se Dr. Michael Domeier serozhodl prověřit, zda incidenty v oblasti Surf Beach nejsou mnohem více než jen tragická náhoda. S pomocí žraločích expertů, satelitního označení a DNA technologie, chce odhalit vraha jednou provždy. Jedná se ale vždy o stejného žraloka?

28.7. ve 23.00 Velká invaze kladivounů (Great Hammerhead Invasion)
Začátkem listopadu připlouvají k floridským břehům kladivouni velcí. Jaký mají důvod? Odpověď na tuto otázku hledá přední vědec specializující se na žraloky Tristan Guttridge. Sleduje tyto obyčejně samotářské žraloky a dle ultrazvuků sezná, že se jedná převážně o březí samice. Věří, že tráví zimu na Bahamách, aby rostoucí mláďata ve svém břiše uživily a pak se přesouvají k Floridě, kde loví migrující žraloky černocípé - a důkazy jsou nezpochybnitelné.

29.7. ve 23.00 Africké žraločí safari (African Shark Safari)
Madagaskar NENÍ lokalitou žraloků bílých. Podle lokálního žraločího útočiště žraloci bílí i žraloci tygří z madagaskarských vod vymizeli. Proč tedy velký žralok bílý označený v Jižní Africe urazil 1 500 km podél afrického pobřeží až sem? Craig O'Connoll se se svým týmem vydá na tento vzdálený ostrov, aby zjistil, jestli se má stát novým působištěm velkého bílého žraloka.

30.7. ve 23.00 Žraločí bouře (Shark Storm)
Žraloci se v různých časech a na různých místech světa shromažďují po stovkách, hemží se a točí. Co je k tomu vede? Dva vědci testují teorii, že žraloci jsou společenští, chtějí být pohromadě, a dokonce spolu ve svých společenstvích komunikují.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články