Quantcast

Saské vysílače nás už neruší

| redakce | tisk

V průběhu včerejšího dne přeladili technici Radiokomunikací a.s. zarušené frekvence na Sokolovsku. Skončila tak první fáze přelaďování zarušených kmitočtů po té, kdy byly na počátku týdne vyřešeny problémy v oblasti Aše a Šluknovského výběžku. V období od 2. do 16. srpna Radiokomunikace přeladily celkem šest vysílačů a změnily primární signál u tří převaděčů. Tím byl v oblastech postižených rušením pěti silných pozemních digitálních vysílačů z Německa obnoven příjem ČT 1 a Novy u několika stovek domácností.

První fáze přelaďování dopadla dobře. V posledních několika dnech jsme nezaregistrovali již žádnou stížnost na rušený příjem,“ řekl dnes Ing. Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb RADIOKOMUNIKACE a.s.

Při přelaďování vycházely Radiokomunikace z informací shromážděných během společného měření s ČTÚ. Po vyhodnocení naměřených výsledků se do terénu vydali technici a začali problémy řešit přímo v zarušených oblastech. „Měli jsme vypracované matematické modely dopadu německého vysílání na naše území, ale v některých oblastech se rušení vůbec neprokázalo. V budoucnu se dají očekávat další problémy v souvislosti s pokračováním digitalizace u našich sousedů. V současné době se to týká pouze příhraničí Německa, v budoucnu to ale budou oblasti sousedící i s dalšími státy. Jsme však přesvědčeni, že případné další potíže zvládneme vyřešit obdobně rychle,“ dodal Roztočil.

Informace o případných dalších zarušených frekvencích včetně harmonogramu a způsobu náhrady vysílaných kmitočtů, jsou dostupné na stránkách radiokomunikace.cz v sekci Vysílání, Podpora.

Kompletní přehled přeladění zarušených frekvencí:

Lokalita Program Vysílaný kanál Způsob odstranění rušení
Jindřichovice po Smrkem ČT1 36 2.8. přeladěno na kanál 53
Aš - Háj ČT1 22 6.8. přeladěno na kanál 28

Aš - Háj Nova 32 7.8. přeladěno na kanál 39

Kamenický Šenov ČT1 39 8.8. přeladěno na kanál 42

Kamenický Šenov Nova 28 10.8. změna primárního signálu

Kopaniny Nova 10 13.8. změna primárního signálu

Velký Šenov ČT1 36 14.8. přeladění na kanál 53

Kraslice - Sněžná ČT1 22 16.8. přeladění na kanál 29

Stříbrná ČT1 27 16.8. změna primárního signálu

zdroj: PR ČRa





Reklama




Vybrané články