Quantcast

ČT uvede dokumentární rekonstrukci BBC: 11. září

| redakce | tisk

Česká televize připomene tragické události 11. září 2001 v New Yorku ve svých zpravodajských a publicistických pořadech na ČT1 a ČT24, ale především uvedením dramatu mužů a žen, kteří po útoku zůstali uvězněni ve věžích newyorského Světového obchodního centra v britské dvoudílné dokumentární rekonstrukci 11. září. Dokument mohou diváci sledovat v úterý 4. a 11. září 2007 na ČT1 od 20.00 hod.

Útok na Světové obchodní centrum (WTC) 11. září 2001 v New Yorku předznamenal neklidný začátek třetího tisíciletí. Amerika se zachvěla a s ní i západní svět. Po 11. září začalo být všechno jiné. Vedle mezinárodně politických důsledků přinesl tento den i radikální změnu bezpečnostních režimů v mnoha zemích a dodnes přetrvávající napětí a nejistotu.

Zničení Dvojčat zůstává však i osobní tragédií pro téměř tři tisíce obětí v troskách Severní a Jižní věže a tisíce jejich příbuzných a známých. Diváci na celém světě mohli průběh zkázy WTC sledovat doslova v přímém přenosu. Co se ale dělo uvnitř, si tehdy málokdo u obrazovek uměl představit.

I to byl jistě jeden z důvodů, proč se filmaři BBC rozhodli toto drama zpodobnit ve dvoudílné dokumentární rekonstrukci 11. září. Je připomenutím osudů reálných postav: zaměstnanců firem, které ve WTC měly své sídlo a po útoku unesených letadel se ocitli ve smrtonosné pasti, a jejich zachránců - newyorských hasičů a policistů. Hrané scény se střídají se vzpomínkami očitých svědků.

Odvaha profesionálních záchranářů našla svou obdobu i v řadách těch, jejichž zaměstnání bylo zdánlivě poklidné. Sekretářky, úředníci, finanční makléři a právníci byli doslova v sekundě zataženi do hry o vlastní život a někdy i o životy těch druhých. Většina z nich měla štěstí, ale takřka tři tisíce osob útok na WTC zaplatily svým životem. Připomeňme si konkrétní osudy a konkrétní jména. Jay Jonas, velitel hasičského vozu číslo 6, přežil pod troskami Jižní věže doslova svou smrt. Jiní, jako třeba Frank De Martini, šéf technické správy WTC, který sám pomohl stovkám lidí, takové štěstí neměli.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články