Quantcast

Polsko zruší koncesionářské poplatky

| redakce | tisk

Polská vláda vedená Občanskou platformou (PO) zruší koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas. Splní tak jeden ze svých předvolebních slibů.

Malgorzata Kidawá-Blonská z PO ve čtvrtek ve Varšavě uvedla, že během dvou až tří měsíců budou připraveny příslušné novely zákonů. Jako první nebudou muset platti koncesionářské poplatky důchodci a od roku 2009 pak všichni občané. Předseda parlamentní frakce Cezary Chlebowski jako důvod uvedl, že v současné době poplatky za TV a R platí jen 40 procent domácností. Roční poplatek za televizi a rozhlas v Polsku činí 186 zlotých (tj. cca 1300,-Kč).

Vybírané poplatky mají být nahrazeny příspěvky ze státního rozpočtu. Společně se na tom budou podílet rezorty kultury, školství, vědy a zahraničí. Opozice ale varuje, že odstraněním poplatků může dojít ke krizi veřejnoprávních médií a také ztratí politickou nezávislost.

V Česku se od ledna letošního roku platí koncesionářský poplatek za televizi o 15,-Kč vyšší - tedy 135,-Kč měsíčně. Za rozhlas se v ČR platí 45,-Kč.

zdroj: DPA,ČTK





Reklama




Vybrané články