Quantcast

Rozhlasovému vysílání u nás je 85 let

| redakce | tisk

18. května v roce 1923 ve 20 hodin 15 minut bylo na území tehdejšího Československa zahájeno pravidelné rozhlasové vysílání. Historicky první stanice prošla od té doby dramatickým vývojem - od živého vysílání ve skromném stanu v Praze - Kbelech, k moderním digitalizovaným provozům a celkem dvaceti stanicím, které dnes nabízí svým posluchačům Český rozhlas.

Český rozhlas sehrál nejednou v českých dějinách významnou úlohu. Připomeňme jeho roli v Pražském povstání v roce 1945 či v srpnu 1968. „Z novodobé historie vyplývá, že už podvakrát museli lidé rozhlas bránit s nasazením života. Přeji si, aby se to nemuselo opakovat. Braňme však Český rozhlas jako informační, kulturní a vzdělávací pilíř neustále. Letos mu je 85 let. Je stále v nejlepších letech a je připraven sloužit nám všem,“ říká Václav Kasík, generální ředitel Českého rozhlasu.

V současné době vysílá Český rozhlas na vlnách 4 celoplošných stanic, má svá studia se samostatným programem ve všech krajích České republiky, provozuje zvláštní stanici pro mladé, tři digitální stanice a vysílání do zahraničí v šesti světových jazycích. Svébytným produktem jsou internetové stránky, kde na adrese www.rozhlas.cz najdou zájemci nejen obsáhlé informace o rozhlasovém vysílání, ale i mnoho speciálních projektů z oblasti hudby, vědy, historie a další. Nedílnou součástí jsou služby „Rádio na přání“ a „podcast“, umožňující bezplatné získání vybraných rozhlasových nahrávek.

Český rozhlas jako jediný v rozhlasovém světě vytváří, nebo iniciuje i řadu velkých a náročných projektů, kterými naplňuje a rozšiřuje svou veřejnou službu. Připomeňme existenci Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Big Band Českého rozhlasu, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, Dětský pěvecký sbor ČRo a Dismanův rozhlasový dětský soubor. Český rozhlas je zároveň pořadatelem mnoha soutěží - např. Prix Bohemia Radio, Concertino Praga a Concerto Bohemia.

Český rozhlas si své významné výročí připomíná během celého roku 2008, a to nejen ve speciálním vysílání svých stanic. Kromě úpravy loga a jubilejní zvukové grafiky připravil také speciální internetové stránky www.rozhlas.cz/85, na kterých mohou návštěvníci najít historické fotografie, úryvky z knihy „Od mikrofonu k posluchačům“, ke stažení jsou připraveny sety speciální grafiky do mobilních telefonů i počítačů. Nechybí ani unikátní zdravice významných osobností českého kulturního, společenského i sportovního života, které mohou posluchači slyšet také ve vysílání všech stanic.

Vrcholem oslav je Slavnostní večer „S námi nejste nikdy sami!“, který se uskuteční ve středu 21. května od 20.05 hodin v Anežském klášteře v Praze a který budou živě přenášet tři celoplošné a deset regionálních stanic.

Letošnímu výročí je také věnován koncert dne 3. června v rámci hudebního festivalu Pražské jaro, na kterém vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Český rozhlas nezapomíná ani na ty nejmenší. V rámci oslav bude vyhlášen projekt „Oslavte narozeniny s Českým rozhlasem“. Děti, narozené 18. května 2008, se mohou těšit na pamětní list, minci i dárek od Českého rozhlasu. Více informací se posluchači dozví ve vysílání Českého rozhlasu a na stránkách www.rozhlas.cz/85 .

V roce 85. výročí pokračuje obří rekonstrukce historické budovy rozhlasu na pražské Vinohradské třídě, jejíž 2. etapu zahájil Český rozhlas v loňském roce. První etapa obnovy památkové chráněného objektu proběhla již v letech 2004 a 2005. Do roku 2010 má na pražských Vinohradech vzniknout nový ucelený rozhlasový komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská.

zdroj: PR ČRo





Reklama




Vybrané články