Quantcast

O víkendu kolaboval server fotbalzive.cz

| redakce | tisk

On-line fotbalové přenosy nebyly v sobotu zájemcům dostupné. Podle informací České televize (ČT) problémy s nedostupností serveru bylo způsobeno velkým zájem uživatelů, kteří chtěli sledocat první ze sobotních přenosů. Přenosy na serveru fotbalzive.cz zajišťuje pro ČT společnost Media One.

Právě tento přenos však vzhledem k problémům se zajištěním techniky na plzeňském stadionu (tu zajišťuje jiná externí společnost) nefungoval. To vyvolalo vlnu opakovaných dotazů (kliků) uživatelů serveru, kteří se k přenosu chtěli připojit. Přenos se však nerozeběhl ani po začátku zápasu, došlo k dalšímu geometrickému nárůstu počtu kliknutí na internetový přehrávač on-line přenosů. Jejich množství už bylo tak veliké, že zahltilo databázi, která v rámci serveru distribuuje jednotlivé videopřenosy a způsobilo její kolaps. Ten vedl k pádu celého serveru fotbalzive.cz. Zkolabování serveru se nepodařilo zabránit, přestože byl dimenzován na několikanásobně vyšší zátěž než u nejvíce sledovaných přenosů loňské ligové sezony a prošel předběžným testováním.

Naši kameramani a sportovní komentátoři byli po celou dobu technického výpadku připraveni pracovat,“ uvedl šéfredaktor Redakce sportu České televize Otakar Černý.

Týmu programátorů fotbalzive.cz se v průběhu večera podařilo najít náhradní řešení, které fanouškům umožnilo sledovat on-line přenosy druhých poločasů večerních ligových utkání hraných v sobotu 2. 8. 2008.

Je mi velmi líto, že se nám podobné řešení nepodařilo nalézt rychleji a nabídnout internetovým divákům i první poločasy večerních utkání ze soboty. Omlouvám se za celou situaci, jejíž prvotní příčinu (nefunkční přenos prvního sobotního utkání z Plzně) nebylo v našich silách odstranit a nedokázali jsme zastavit ani následující efekt „sněhové koule", který vedl až ke kolapsu serveru,“ řekl výkonný ředitel Media One Štěpán Wolde.





Reklama




Vybrané články